Skip to content

2011=2008

Olis taas tarkoitus puhua öljyhuipusta (huomenna la Zeitgeist-viikonlopun tapahtumassa Vanhalla kirjastotalolla klo 1030 alkaen ja maanantaina 14.3. kahvila Kahvilla’ssa kello 19 (facebook ilmo täällä)).

Pistän noitakin silmälläpitäen tähän joitain viimeaikojen kehityksiä, jotka ei oo ihan vähäisiä. Pikemminkin nyt näyttää siltä, että 2011 on uusi 2008 eli seuraava porras alaspäin öljyhuipun jälkeisessä loppulamassa.

staircase model

Miksi? Öljy maksaa reippaasti yli sadan dollarin tynnyriltä. Tämä jo riittää pitkälle. Syntyy valtava tulonsiirto öljyntuojamaista öljynviejämaille, lähinnä Lähi-Itään, Venäjälle, Kanadaan. Yhden dollarin hinnannousu siirtää pelkästään Yhdysvalloista 100 miljoonaa dollaria viejämaijin (lähde). Summa vastaa noin puolta prosenttia kansantuotteesta, eli 10 dollarin hinnannousu pyyhkäisee lopulta jopa 5% Yhdysvaltain kansantuotteesta pois (lähde). En ole nähnyt vastaavia arvioita muista kansantalouksista, mutta jos öljyriippuvuus on jenkkilän tasoa, niin nuokin luvut on periaatteessa samaa tasoa. Ja kuten muistetaan, Suomi on poikkeuksellisen öljyriippuvainen maa (lähde), joten Suomeen pätee samat asiat, vain hieman lievempinä: a) valtava summa rahaa lähtee Venäjälle ja b) 10 dollarin hinnannousu vuositasolla vie käytännössä mahdollisuuden talouskasvuun. Ja nyt nousua on tänä vuonna siis yli 20 dollaria.

Eikä helpotusta ole luvassa. Päinvastoin. Kuten Michael T. Klare muiden mukana on todennut, kun tuottajamaan tuotanto sodan tai muiden taisteluiden vuoksi laskee, se ei historian todistuksen mukaan enää koskaan nouse entiselle tasolleen. Koskee nyt Libyaa, joka toimittaa öljyä lähinnä Eurooppaan. Paljon on uutisointia, että Saudi-Arabia on luvannut korvata Libyan takia markkinoilta poisjäävän öljyn. On luvannut, mutta ei ole ainakaan vielä tehnyt mitään. Päinvastoin: OPECIn öljyntoimitukset ovat tänä vuonna *laskeneet*. Jopa Goldman Sachs, tuo mainstreamin ydin, on esittänyt epäilyjä, että Saudi-Arabialla *ei ole* tarpeeksi reservejä paikkaamaan tilannetta. Jos nyt sitten kansannousut leviävät Saudi-Arabiaan, voi mitä tahansa tapahtua. Tosin veikkaan, että Saudi-Arabia on niin tärkeä, että se mitä tapahtuu, on täydellinen repressio: mitään levottomuuksia ei millään hinnalla sallita. (Lisäys 14.3.: Saudi-Arabian joukot ovat nousseet maihin Bahrainisssa. Ennaltaehkäisyä.) Sama koskee Algeriaa, joka vie suhteellisen paljon öljyä myös Yhdysvaltoihin. En usko, että kansannousulla on siellä juurikaan mahdollisuuksia. Sinänsä Pohjois-Afrikan kansannousut, joihin ruoan hintojen nousu on yksi tärkeä syy, ovat juuri niitä öljyhuipun seurauksia, joita ennustettiin ensimmäisiksi tapahtumiksi. Egypti on klassinen “ELM”-keissi, eli maa, jossa oma kulutus kasvoi niin nopeasti, että vientitulot öljystä hupenivat: oma kulutus kasvoi yhtä suureksi kuin oma tuotanto vuonna 2010. Kun samaan aikaan väestö kasvaa, on umpikuja valmis.

Yllättävän vahvana jatkuu edelleen trendi, että rikkaiden maiden öljynkulutus laskee (esim. Yhdysvalloissa), koska Kiina/Intia pystyvät maksamaan markkinoilla paremman hinnan.

Tosin pitkälti energiamenojen takia nyt jo Kiinankin kauppatasapaino notkahti miinuksen puolelle. Tää westexasin taulukko näyttää, kuinka tuottajien oman kulutuksen kasvun ja Chindian kulutuksen kasvun myötä “muille” saatavilla olevan öljyn määrä dramaattisesti vähenee:

Toisin sanoin sanoen: 5 suurinta tuottajamaata ovat *nyt jo* lähettäneet menemään yhden kolmasosan kaikesta öljystä, jonka ikinä tulevat vuoden 2005 jälkeen lähettämään. Tätä vois miettiä muutaman viikon, jos olis aikaa.

OECD:n kulutus on laskenut kunnolla:

likvern oech

“Kunnolla” siinä merkityksessä, että tulee vähemmän saastetta ja kulutusta. Tosin kolikon toinen puoli on, että kaikki OECDlta jäävä jäävä poltetaan “Chindiassa”, ei sitä mihinkään säästy. Lisäksi Kiinan hiilenkäyttö nousee aivan järkyttävää tahtia:

Suomessakin vuonna 2010 hiilen kulutus lisääntyi 25%. Se siitä ilmastonmuutoksesta.

Päivitys kello 20:37: Soulissa on määrätty valot pois energian säästämiseksi. Se on osa teollistunutta maailmaa, vaiko eikö?

2 Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Ai niin, entäs se tulevaisuuden energia…kun eihän se öljykään enää pitkälle riitä? Vaihtoehtoisten energialähteiden pähkäily olisi varmasti yksi tapa […]

  2. […] keksintö putkahti ilmoille myös aikana, joka näkee vanhan teknologian maailmanlopun edessään. Jotkut jopa kynnyksen takana. Kylmäfuusion timing on vain liian hyvä ollakseen näin pitkällä tuotannon […]

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.