Skip to content

Ajan henki – virallinen trailer

Julkaisu tällä tietoa 4.4.

Päivitys 27.3.: facebookin puolella tuli kysymys, että mihin perustuu tossa heittämäni, että Afrikan nälänhätäalueilta tuodaan ruokaa enemmän kuin sinne apuna viedään. Vastasin siellä näin:

Väite siitä, että Afrikasta tulee ylipäätään resursseja esimerkiksi Eurooppaan enemmän kuin sinne menee apua on aika lailla kiistaton, esim. tästä lähteestä http://www.mediaglobal.org/page/fast-facts pari kuvaavaa lausetta: “Sub-Saharan Africa receives $10 billion in aid but loses $14 billion in debt payments per year.””For every $1 the West gives in aid to developing countries, $9 comes back in debt service.” (Yleiskatsausta tilanteesta esim. tuolla: http://www.maailmantalous.net/?q=fi%2Fnode%2F190)

Mutta kun mää onneton menin hätäpäissäni sanoon, että nimenomaan ruokaa … No, WTOn tilastoista (http://www.wto.org/english/res_e/statis_e/statis_e.htm) löytyy tiedot EU:n (EU25) ja Afrikan välisestä kaupasta. Otin tarkasteluun vuoden 2005 (koska se on uusin vuosi, josta WTOlla on nää EU-Afrikka-tilastot; samankaltainen kuva tulee vuosista 2000-2004). Vuonna 2005 EU:hun tuotiin Afrikasta ruokatarvikkeita 13.7 miljardilla dollarilla ja EU:sta vietiin Afrikkaan 8.4 miljardilla: ruokaplussaa siis 5.3 miljardilla Euroopalle (ja kalaplussaa samana vuonna 2.8 miljardilla; kala on erityisen ikävä, koska se on tärkeä valkuaisaineiden lähde).

Entäs sitten ruoka-apu Euroopasta Afrikkaan?

World Food Programmin (http://www.wfp.org/fais/) mukaan vuonna 2005 EU:n (EU:n oman budjetin kautta menevät + jäsenmaiden omat suorat tuet) ruoka-avustukset oli 0,8 miljardia. Toi on yläkanttin laskettu ja siinä on mukana myös muita kuin EU25-maita. Jos sanotaan, että ruoka-apu oli vaikka pyöreä miljardi, jää silti vuonna 2005 Afrikasta ruokaylijäämää Eurooppaan 4.3 miljardilla.

Mutta kun mää onneton menin hätäpäissäni sanoon, että nälänhätäalueilta… No, sehän on osittain suhteellinen kysymys, koska tietenkään esimerkiksi kuivuuden tuhoamalta pellolta ei mitenkään voida viedä enemmän ruokaa kuin viereiseen kylään ehkä apuna saadaan. Mutta sen sijaan laajemman maa-alueen, ekosysteemin tai valtion alueelta hyvinkin voidaan (ja koko mantereen tasolla, kuten yllä). Tohon löysin helpoimmin tiedot (http://www.indexmundi.com/trade/exports/?country=et) Etiopiasta vuosina 2001-2003; Etiopia on ollut jatkuvasti ruokaongelmissa ja avun saaja. Vuonna 2001 Etiopiasta vietiin 59 miljoonalla dollarilla ruokaa enemmän kuin saatiin apua, 2002 186 miljoonalla, kun taas 2003 apua tuli 44 miljoonalla enemmän kuin ruokavientiä. Vuoden 2003 jälkeen Etiopian viennin arvo (josta valtaosa on maataloustuotteita) on kovassa nousussa: http://www.tradingeconomics.com/ethiopia/merchandise-exports-us-dollar-wb-data.html, kun taas ruoka-apu (http://tinyurl.com/5w5k2xs) ei ylitä vuoden 2003 lukemia, niin että taas vuoden 2003 jälkeen vienti on ylittänyt ruoka-avun, vaikka nälkäongelma on jatkunut.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.