Skip to content

Pisnes on pisnestä

Fifi : Designskole voitti

“Sitä paitsi ei Aalto-yliopiston ole tarkoitus puffata suomalaista osaamista ja suomalaista kompetenssia. Se ei ole olennaista”, Tikkanen sanoo.

Mutta Aalto-yliopistohan on markkinoitu suomalaisille nimenomaan Suomi maailmankartalle -ideologialla. Ja siihen upotetaan aika paljon suomalaisia veroeuroja.

“Tuo on täysin väärä ajattelutapa. En haluaisi olla ilkeä, mutta tuo on perussuomalaisuutta. Aalto-yliopiston on tarkoitus olla tieteessä, tekniikassa ja designissa maailmanluokan kohtaamispaikka.”

“Suomalaisuudesta ei ole rakennettavissa globaalia menestystarinaa. Viiden miljoonan kansakunnasta ei nouse kuin yksi Nokia sadassa vuodessa. Bisneksessä kansalaisuudella ei ole mitään merkitystä.”

No comments.

3 Comments

 1. No comments. Ehkä pari selventävää kommenttia voisivat kuitenkin olla paikallaan? En kyllä itse tiedä, mitä sellainen sekalainen poppoo kuin Aalto muka voisi “tavoitella”. Tämä on pitkälti public relations -puuhastelua. Eivätkö kuitenkin taloustiede (tai “tiede”), tekniikka ja design jo lähtökohtaisesti ole (taloudellisen) menestyksen palveluksessa? Eli sikäli tässä ei ole mitään uutta.

  Saturday, May 9, 2009 at 1:30 pm | Permalink
 2. tere wrote:

  Mun mielestä tää Tikkanen puhuu tässä rehellisesti ja oikein: bisneksessä, jota varten Aaltoa rakennetaan, kansallisuudella ei ole merkitystä. Se bisnes on kansainväliselle eliitille, joka vähät välittää jonkin alueen tai etnisiteetin hyvinvoinnista. (Ja tämä bisnesmalli on se, joka juuri nyt on vaikeuksissa, mikä tekee Aallon perustamishetkestä melkoisen ironisen). Tikkasen rehellisyys puolestaan saattaa outoon valoon ne perustelupuheet, joita Aallolle nimenomaan kansallisen kilpailukyvyn nimissä on pidetty: kyse on rikkaiden rikastuttamisen kyvystä.

  Joo, tää on oikeestaan käännösehdotus: “kansallinen kilpailukyky” = “rikkaiden rikastuttaminen”.

  Monday, May 11, 2009 at 10:17 am | Permalink
 3. “Kansallinen kilpailukyky” on outo käsite. Yritykset kilpailevat jos kilpailevat, osa kansallisesti, osa kansainvälisesti. Kaipa Aallon myynti-idea on, että suomalaisessa omistuksessa olevia firmoja pitää avittaa, ja tässä hommassa ei ole merkitystä sillä, että näissä firmoissa puhutaan ainakin joskus suomea. Mutta Aalto on tosiaan niin sekalainen seurakunta, että tuollaiset myyntipuheet tuntuvat aika oudoilta. Esimerkiksi: sikäli kuin harrastetaan tiedettä, tähdätään monesti/yleensä globaalilla tasolla kiinnostaviin ideoihin, ja linkki jonkun firman tai kansakunnan tulokseen voi olla aika kaukaa haettu. Ja jos yhteys onkin, niin ei se firma tai kansakunta välttämättä ole suomalainen. Eli sikäli olet oikeassa. Tässä on perusristiriitaa päivänpoliittisen oikeuttamisen ja korkeakoulumaailman todellisuuden välillä.

  Monday, May 11, 2009 at 5:25 pm | Permalink

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.