Skip to content

Organisoidulle keskustelulle vapauttava tuomio

Jos jotakin, niin tilanne menee vielä sekavammaksi.

Digitoday: Käräjäoikeuden mukaan dvd-elokuvalevyissä käytetty suojaustekniikka Content Scrambling System (CSS) on “tehoton”. Päätös on Euroopan ensimmäinen, jossa otetaan kantaa tekijänoikeuslain viimeisimpään muutokseen, joka kielsi muun muassa “tehokkaiden” kopiosuojausten kiertämisen. Lain mukaan sellaista teoksen teknistä käyttörajoitusta ei saa kiertää, “jolla tavoiteltu suoja saavutetaan.”

Mitään kantaa kysymykseen sananvapaudesta (saako suojauksen kiertämisestä keskustella) ei otettu. Puolustusasianajaja Mikko Välimäki tulkitsee näin:

– Tuomioistuimen tekemiä johtopäätöksiä voidaan soveltaa kaikkialla Euroopassa, koska lain käsite “tehokas” tulee suoraan direktiivistä”. Tekninen suojakeino ei ole tehokas enää sen jälkeen, kun kuka tahansa käyttäjä voi hakea internetistä ohjelmiston, joka ohittaa suojauksen. Luen tuomiota niin, että tulkinta ei riipu teknologiasta. Päätöstä voitaneen siten soveltaa tulevaisuudessa myös mm. Blu-Ray ja hd-dvd -formaattien suojauksiin.

Mutta kuten keskustelussa on jo huomautettu, mistä tavallinen taariainen tietää onko suojas tehokas vai tehoton? Jos kiertovälineeen löytää ilmaiseksi netistä on suojaus tehoton? Vai?

5 Comments

 1. Tuomioistuin ei tosiaan perustellut päätöstä erityisen laajasti, mutta oikeudenkäynnin aikana käydyn keskustelun perusteella kriiteerejä ovat
  A) Pitkä aika origiaalista murrosta
  B) DVDCCA:n passiviisuus
  C) DeCSS:n/Libdvd:n löytyminen Linuxista / triviaali asentaminen Ubuntuun
  D) Muuten helppo kierto-ohjelman saatavuus (AnyDVD etc).
  Kyseessä on siis aina kasuistisesta analyysista eli mitään kovin selvää vastausta “milloin laillista” -kysymykseen ei voi antaa..

  Monday, May 28, 2007 at 1:27 pm | Permalink
 2. Harmi vaan, ettei tuomioistuin kirjoittanut noita perusteluja tuomioonsa, koska nyt niillä ei ole sitäkään – varsin vähäistä – ennakkotapauksellista merkitystä, mikä käräjäoikeuden tuomiolla on.

  Tuesday, May 29, 2007 at 9:04 am | Permalink
 3. tere wrote:

  Maailmalla, kuten /.:lla, näytettiin toivovan tältä paljonkin. Mutta odotella pittää…

  Tuesday, May 29, 2007 at 4:02 pm | Permalink
 4. No nyt tuli tieto, että syyttäjä valittaa hovioikeuteen.

  Wednesday, May 30, 2007 at 7:56 pm | Permalink
 5. tere wrote:

  okei, eli eteenpäin mennään.

  mitenkähän muualla euoopassa?

  Thursday, May 31, 2007 at 1:45 pm | Permalink

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.