Skip to content

Merleau-Ponty ja mehiläiset

Päivitys 29.5.: Salon.comilla hyvä pohdiskeleva keskustelu aiheesta.

bee-luc_viatour.jpg
(Kuva Luc Viatour)

Muistan Merleau-Pontyn nimiin laitetun tarinan tiedemiehestä, joka koetti rakentaa keinotekoisen hiiren. Yritti ja yritti. Vihdoin onnistui. Samaan aikaan laboratorion nurkkaan heitetyistä hylätyistä malleista ja ylijäämäosista itseorganisoitui keinotekoinen norsu, joka talllasi hiiren ja tiedemiehen lyttyyn. Muistanko väärin?

Kertovat maailmalta, Amerikasta ja Englannista, mehiläisten mystisistä kuolemista. Kokonaiset pesät hylättyinä, vain kuningatar ja toukat paikalla, eikä kuolleita misään. Ilmeisesti hajallaan mikä missäkin. Syytä ei tiedetä. Suuri vaara on, että pölyttämättä jäävät kasvit jättävät siementämättä ja niin edelleen.

Nyt spekuloidaan, että syynä voisivat olla kännykät. Kännykkätaajuudet saattavat häiritä mehiläisten suunnistusta. Tiedetään, että ainakin yksittäisten pesien kohdalla vaikutus on olemassa.

Now a limited study at Landau University has found that bees refuse to return to their hives when mobile phones are placed nearby. Dr Jochen Kuhn, who carried it out, said this could provide a “hint” to a possible cause.

Tiede ei ajattele?

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.