Skip to content

Johan on markkinat II


Yleisradio, tuo lupamaksulla mainokset poistava yhtiö, on avannut Elävä arkisto-palvelun. “Elävässä arkistossa on 2129 audio- ja 1056 videoleikettä 100 vuoden ajalta.” Hienoa. Mutta, mutta… Arkisto on Windows Media -muodossa. Melko uskomatonta. Kerrassaan uskomatonta. Vihreiden Jyrki J.J. Kasvi kommentoi asiaa Vihreiden tiedotteessa hyvin:

– Yle on siis tietoisesti rakentanut videosivuston, jolle ei pääse ostamatta markkinajohtajan käyttöjärjestelmätuotetta. Erityisesti poissuljettuja ovat avoimet, suomalaiseen it-innovointiin perustuvat Linux-järjestelmät, vihreiden tietoyhteiskuntatyöryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Jyrki Kasvi ihmettelee.

Ei pääse muuten macilläkään (kokeilin), ei edes ääniteidostoihin, ainakaan säätämättä. Kuten Yle toteaa, toki Linuxilla ja Macillä pääsee, jos on valmis itse säheltämään koneensa kanssa ja asentelemaan ohjelmia. Mutta tästähän ei pitäisi olla kyse, vaan Yleisradion tulisi hoitaa homma alusta pitäen tasa-arvoisesti.

– Perustamalla palvelunsa avoimiin formaatteihin Yle toteuttaisi parhaiten lakisääteistä julkisen palvelun velvoitettaan, jonka mukaan sekä ohjelmatarjonnan että tiedonvälityksen on oltava yhtäläisin ehdoin saatavilla ja intressipiireistä riippumatonta. Kansallista kulttuurihistoriaa ei pidä rajata monikansallisen yrityksen suljettuun formaattiin, Kasvi tuomitsee.

Niin tuomitsen minäkin. Suomen pitäisi ilman muuta olla näissä asioissa edelläkävijä, eikä tyytyä puolihuolimattomaan standardiratkaisuun.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.