Skip to content

Öljy-yhtiöt puun ja kuoren välissä

Moni poliittiseen ekonomiaan vihkiytynyt tutkija tai analyytikko pitää väitteitä öljyhuipusta talouden tilaa pakottavana seikkana – jos ei tuulesta temmattuna – ainakin naivina. Ennen kuin öljy jollakin hinnalla ostetaan tai jätetään ostamatta, moni yritys, yritysrypäs, finanssilaitos, valtio ja valtioliitto on näppeineen ollut mukana. Niin yrityksille kuin valtioillekin sopii korkea hinta, liikevoiton ja verotulojen vuoksi. Korkean hinnan perusteluksi käy niin kriisi tuotantoalueella, kova kysyntä kuin tuotannon hankaloituminen. Tästä näkökulmasta vaahtoaminen öljyhuipusta näyttää suorastaan räätälöidyltä öljy-yhtiöiden propagandaa varten. Esimerkiksi Geoforum -lehden peak oil -teemanumerossa vuodelta 2010 tutkijat Gavin Bridge ja Andrew Wood huomauttavat, että öljy-yhtiöItä kiinnostaa pikemminkin voitto kuin tuotanto (”accumulation over production”).

Lue koko juttu…

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.