Skip to content

Kriisi ja fossiili-illuusio

Meneillään olevan taloudellisen ja poliittisen kriisin sisään kätkeytyy hämmästyttävä mahdollisuus. Kriisi saattaa olla paitsi taloudellinen ja poliittinen murros, myös eräänlainen maailmankuvallinen käännöskohta, illuusion paljastuminen.

1800-luvulta hurjaan nousuun lähtenyt teollinen sivilisaatio on runsaassa vuosisadassa totuttanut suuren osan maailman ihmisistä nousevan elintasoon ja talouteen. Vuosikymmen toisensa jälkeen talouteen on pumpattu enemmän fossiilista voimaa, joka tekee töitä paljon ihmis- ja eläinlihaksia tehokkaammin. Vuonna 1896 ruotsalainen kemisti Svante Arrhenius aavisti, että hiilen poltosta seuraava hiilidioksidi vaikuttaa ilmakehään lämmittävästi. Sen jälkeen polttomoottorien rakentaminen vasta alkoi. Nykyään esimerkiksi jokaista suomalaista palvelee keskimäärin 30 energiaorjaa, muualta pumpatun fossiilisen polttoaineen tekemänä työnä.

[Lue lisää]

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.