Skip to content

Assange & Tunisia (ja Egypti ja Saudi-Arabia)

Assange tuntuu olevan aika realistinen arvioissaan Wikileaksin vaikutuksesta Tunisian ja sittemmin Egyptin vallankumouksiin:


Tunisie, Egypte : Assange explique le rôle de WikiLeaks
Uploaded by Mediapart. – News videos from around the world.

Pidempi ja tylsempi Australialainen videohaastattelu:

http://www.sbs.com.au/dateline/story/webextra/id/600911/n/Assange-Speaks

Miksi Wikileaks ärsyttää jengiä niin paljon, vaikka cablegate-paljastuksissa “ei ole mitään uutta”? (George Mitchell, joka on jo kirjoittanut kirjankin Wikileaksista ja pitää The Nationin webbisivulla jatkuvaa blogia kunkin päivän Wikileaks-kähinöistä, on koonnut listan 32 tärkeimmästä paljastuksesta; kamaliahan ne ovat, mutta eivät varsinaisesti yllättäviä.) Vaikka kaikki tiesivät, tietoisuus voitiin kuitenkin kiistää. Kuten Zizek tapaa huomauttaa, tiedetynkin asian ääneen sanominen muuttaa koko tilanteen, esimerkiksi juuri poistamalla mahdollisuuden leikkiä tietämätöntä. Hauskaa on ollut esimerkiksi seurata Ron Paulin tapaa hieroa wikileaks-suolaa Yhdysvaltain kongressin haavoihin.

Zizekin huomio koskee myös leaksia Saudi-Arabian öljyvarannoista; vuodon mukaan varat ovat paljon pienemmät kuin virallisesti väitetty. Tätähän sitä on peak oil-yhteisössä epäilty kaiken aikaa, mutta se on ollut pelkkää “salaliittoteoriaa”, joka on aina voitu kiistää. No, kiistäähän sen voi nytkin, koska kyse on aina arvioista. Mutta ainakaan ei voi leikkiä tietämätöntä siitä, että peak oil on mahdollinen. Ja jos se on mahdollinen niin varovaisuuperiatteen mukaan siihen pitäisi varautua. (Erittäin kylmä on esimerkiksi Jeffrey “Export Land” Brownin uusin laskelma, jonka mukaan noin kolmasosa öljystä, joka muille kuin Kiinalle ja Intialle on tarjolla vuoden 2005 jälkeen on jo käytetty.)

Laajempi Wikileaks-muistiinpano tannoista luentoa varten täällä.

One Comment

  1. tere wrote:

    Ja kuvio tosta Export Land laskelmasta:

    http://i1095.photobucket.com/albums/i475/westexas/Slide3-1.jpg

    Thursday, February 17, 2011 at 12:32 am | Permalink

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.