Skip to content

Paljon hyviä videoita

… on Internetissä. Nostetaan tähän ekaks tuolla kommenteissa jo esiintynytkin Järvisen Akin öljyhuippu-video:

http://www.youtube.com/watch?v=6CbuzXFfWVw

Kannattaa kiinnittää huomiota esim. nettoenergia-ilmiöön, siellä 10 minuutin jälkeen. Akin Öljykatsaus 2011 on rautaisannos nykytilanteesta. Kiinan ja Intian nousu kymmenen prosentin tienoilta 20% paikkeille maailman kokonaisöljynkulutuksesta muutamassa vuodessa on “history in the making”. Kovin montaa vuotta tässä ei ole, tällä maailmanjärjestyksellä.

Toiseksi, The Nation on aloittanut lupaavalta näyttävän sarjan öljyhuipusta ja ilmastonmuutoksesta, ensimmäinen, esittelevä jakso on täällä:


http://www.thenation.com/video/157441/peak-oil-and-changing-climate

Akin videossa pohditaan kysymystä eri energialähteiden EROEIsta ja sivilisaation tarpeista. Tuossa The Nationin videossa Nicole Foss sanoo, että 10:1 olisi välttämätön nykyisen monimutkaisuuden sivilisaatiolle ja että 10:1 olisi energiantuotannon tämänhetkinen keskimääräinen EROEI. Hmmm.

Ja sitten kunnon Doomer-meininkiä, History Channeliltä:

http://www.youtube.com/watch?v=nSpLUpiMkj0

Tossa porukassa Ruppert ja Kunstler vaikuttaa tasapainoisimmilta ja tervejärkisimmiltä.

8 Comments

 1. Aki wrote:

  Kiitos linkityksistä (^_^)
  Peak Oil-videon on nähnyt 1500 ihmistä reilussa neljässä viikossa, rahajärjestelmää selittävän esityksen 4500 ihmistä kahdessa viikossa. Jatkossakin pitäisi jotakin tuonne SunTuubaan laittaa, löytyvät täältä: http://www.youtube.com/user/SamaVene

  Saturday, January 15, 2011 at 8:56 pm | Permalink
 2. Matti Vaittinen wrote:

  Mites euro? Onko eurossa mukana muutaman vuoden jälkeen enää Saksa, Ranska ja Suomi? :-0

  Tuesday, January 18, 2011 at 4:17 pm | Permalink
 3. Aki wrote:

  Heh, hyvä kysymys – kannattaa kuitenkin miettiä vähän “laatikon ulkopuolelta”. Miten käy Saksan vientiteollisuuden (maan pystyssä pysymisen perusedellytys) jos €uron piiristä potkitaan “huonot”, epärehelliset, what-not -maat pois? Äkkinäinen kuvittelisi, että €uro vahvistuisi – ja Saksan vienti valuutan vahvistumisen myötä ajaisi seinään. Luulenkin, että Saksa yrittää taiteillen pitää heikompia maita €urossa mukana pitääkseen €uroa alhaalla ja auttaen Saksan vientiteollisuutta.
  Jossain välissä tietenkin “huonojen” maiden taloudenpito käy mahdottomaksi nykysysteemin puitteissa (valtion on lainattava rahat käyttöönsä ja korkojen marssi ylämäkeen kertoo jo jotain) ja eroavat €urosta pystyttääkseen oman valuutan, joka mahdollistaa valtiolle oman rahan “printtaamisen”. Näyttää/ tuntuu ehkä hetken hyvältä, mutta löysät tulee housuun tuotakin kautta.
  Tässä pelissä on monta särmää, sano (^_^)

  Wednesday, January 19, 2011 at 12:01 am | Permalink
 4. tere wrote:

  Joo, se voi hyvinkin olla, että Saksa haluaa pysytellä nykyisellä aallonharjalla mahdollisimman pitkään. Krugmanilla on hyvä yksinkertaistus siitä, miksi Euron tilannetta on vaikea korjata kun Saksalla menee kuin menee ja Espanjalla menee kuin menee:

  http://krugman.blogs.nytimes.com/2011/01/18/european-inflation-targets/

  Samalla asialla mutta monisanaisemmin on myös Evans-Pritchard:

  http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/8262685/EMU-policies-are-pushing-Southern-Europe-into-systemic-political-crisis.html

  Eli, joko alkaisi olla aika todeta, että rikkaiden maiden pankkeja tässä pelastellaan, eikä velkaisia etelän valtioita:

  http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/01/19/vaikea-myontaa–nyt-pelastetaan-pankkeja/2011779/12

  Wednesday, January 19, 2011 at 9:22 pm | Permalink
 5. Aki wrote:

  Tässä on menossa vähän sama kuin Suomessa 1990-luvun alussa, toiset pelastetaan ja toiset ei – ja pienet ihmiset maksaa. Menee mielenkiintoiseksi katsoa lasketaan Suomi hyviksi kavereiksi – vai pelkiksi maksumiehiksi.

  PIIGS-maat on selvästi lempattu jo mereen, Itä-Euroopan lainajuttujen laukeaminen voip imuroida sitten Itävallan ja Italian Belgian kaverina suohon. Ruotsillakaan tuskin kaikki menee nappiin Balttia-harharetkien myötä. Tosin tuolla pankit ovat paremmassa hapessa, koska Ruotsin valtio lainasi balteille – jotka maksoivat sitten ruotsalaisille pankeille. Ruotsin kansalaiset voivat jossain välissä herätä hommaan – tai sitten ei.

  Friday, January 21, 2011 at 6:17 am | Permalink
 6. Ville Lähde vinkkasi minut tänne, kun kiittelin häntä tämänaamuisesta (17.2.) Hesarin vieraskynästä. Täytyypä tutustua blogiisi.

  Valitettavasti tuo mainitsemasi “Kunnon Doomer-meininki” oli poistettu utuubasta. 😐 Sääli, olisin halunnut katsella, varsinkin tuollaisen myyntipuheen jälkeen 🙂

  Thursday, February 17, 2011 at 11:53 am | Permalink
 7. tere wrote:

  Tuskin siinä sulle mitään uutta on (blogiasi olen seurannut); se oli siis toi History Channelin “Prophets of Doom”:

  http://www.youtube.com/watch?v=8gi53kq4vzY

  Sunday, February 20, 2011 at 12:35 am | Permalink
 8. Tere, mukava kuulla. Tervetuloa vaan jatkokossakin!

  “dokkari” näyttää olevan vähän pidempi, täytyy katsoa kunhan ehdin (en ole aikaisemmin törmännyt). Nimi taitaa kertoa olennaisimman. Noh, J.M. Korhosen tarjoama optimistisuus kaipaa välillä vähän vastapainoa :D:D

  Monday, February 21, 2011 at 12:12 pm | Permalink

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.