Skip to content

Yliopistolakiufo

Aviisissa:

Se olisi voinut tapahtua vaikka niin, että Valmistelijat lähtivät kotomaan tunkkaisuuteen turhautuneina katsomaan, miten asiat muualla hoidetaan. Kun Cambridgestä ja Harvardista ei ollut tuomisia – mokomat saavat valtavat kasat rahaa per opiskelijanuppi – oli paluumatkalla poikettava Kööpenhaminan torille. Ja mikä riemu: sieltä löytyi vähän käytetty yliopistouudistus, halvalla. Valmistelijat maksoivat kaksi kalaa ja viisi leipää. Uudistus luvattiin lähettää tulemaan pikimiten.

Nyt se on jo laskeutumassa, ylipistolakiufo! Jotkut pelkäävät, että ufosta ilmestyy ilkeitä vihreitä miehiä. Toiset uskovat, että hyviä humanoideja. Helsingissä emerituskansleri kertoo, että luvassa on “käskytystä ylhäältä käsin”. Istuva kansleri vakuuttaa, että seuraa parempaa demokratiaa. Molemmat moittivat, että lain vastustajat ovat ymmärtäneet sen väärin.

Dostojevski satirisoi omaa aikaansa näin: “Kiskottiin jalkaan kireät silkkisukat, päähän peruukki, ripustettiin kupeelle miekantapainen — ja katso: siinä on eurooppalainen”. Niinpä niin. “Kiskottiin ylle kireä laki, hallitukseen elinkeinoelämä, ripustettiin kupeelle autonomiantapainen — ja katso: siinä on huippuyliopisto.”

Tässä on lain kaunein ja kauhein ironia: se on kymmenen vuoden takaista eurooppalaista mallia, sport-takasiipi ja kaikki, ja saapuu tänne reunalle juuri, kun sen olosuhteet ja edellytykset itse keskuksessa romahtavat. Laki on paitsi deleuzenegriläistä tiedon virtojen järjestelyä, myös silkkaa kolonialismia, miehitystä, samaa vanhaa puuskuttaen touhotettua piispahenrikkiä. Laki halutaan läpi monesta syystä; yksi niistä on se syy, jolla perustellaan myös EU-jäsenyys ja Nato. Tällä syyllä ei ole kertakaikkisen yhtään mitään tekemistä yliopiston tai opiskelun kanssa. Siksi sitä ei myöskään pysty resistoimaan millään derridavirnolaisella strategialla.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.