Skip to content

Hyviä uutisia, kaukaa

Bolivialaiset ovat hyväksyneet Evo Moralesin hallituksen esittelemän uuden perustuslain.:

“Kolonialistinen valta päättyy nyt ja uusi Bolivia on perustettu”, julisti presidentti Morales La Pazissa kansanäänestyksen jo ääntenlaskun alkuvaiheessa, kun varhaiset tiedot kertoivat selvästä tuloksesta. Äänestämässä kävi peräti 85 prosenttia äänioikeutetuista.

Uusi perustuslaki vahvistaa Bolivian alkuperäisasukkaiden asemaa maan kaikissa maakunnissa. Vähemmistökansallisuudet saavat lisää parlamenttipaikkoja ja lisää alueellista hallintovaltaa. Muun muassa maan oikeuslaitoksen tuomareista 50 prosentin pitää edustaa alkuperäiskansoja. Valtaa hajautetaan paikalliselle tasolle ja taataan alkuperäiskansojen osuus paikallishallinnossa. Maan kaksikamarinen kongressi muutetaan yksikamariseksi kansalliskokoukseksi.

Laki poistaa katolisen kirkon erityisaseman luonnonuskontoihin verrattuna. Valtio saa lisää päätösvaltaa Bolivian raaka-ainevaroista, joten uusi perustuslaki tukee käytännössä nykyisen hallituksen omaksumaa kansallistamispolitiikkaa ja kaventaa ylikansallisten yhtiöiden vaikutusvaltaa.

Perustuslain yhteydessä äänestettiin myös maareformista. Ehdotuksessa oli kaksi vaihtoehtoa yksityisen maaomistuksen katoksi: joko 5000 tai 10 000 hehtaaria. 5000 hehtaaria sai 70 – 80 prosentin kannatuksen.”

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*