Skip to content

Uusia kirjoja

niin & näin on julkaissut pari uutta kirjaa. Toinen on Tuukka Tomperin ja Hannu Juuson toimittama Sokrates koulussa, joka koskee filosofisen, dialogisen ja yhteisöllisen oppimisen kysymyksiä. Toinen on Juha Varton Tanssi maailman kanssa, jonka kansi tuossa ohessa näkyy.

Takakannessa lukee näin:

Yksittäisellä ihmisellä ei 1900-luvun maailmassa ollut todellisuutta: hän oli korkeintaan abstraktio tai satunnaisuus, joka saattoi olla tiellä, kun pohdittiin edistystä.” Filosofi kirjoittaa runoilijan täsmällisyydellä. Suomalaisen fenomenologian voimahahmo Juha Varto tutkii yksittäisen ihmisen olemista. Kulttuurikritiikki puree tiedettä, kasvatusta ja taidetta, joka hukuttaa yksittäisen kokemuksen kuvitelmiin ja yleistyksiin. Varto hioo uutta ajatusta ihmisestä taitavana, haluavana ja lihallisena. Hän hakee esimerkkinsä kirjallisuudesta ja kuvataiteesta. Tavoitteena on luova paluu vanhaan viisauteen: merkityksellinen kokemus ilmenee kohtalona, omassa mitassa, omassa paikassa.

Juha Varto työskentelee professorina Taideteollisessa korkeakoulussa. Hän on julkaissut kymmeniä teoksia aiheinaan muun muassa elokuva, antiikin ja keskiajan ajattelu, tieteellinen tutkimus ja modernin filosofian klassikot. niin & näin on julkaissut häneltä aiemmin teoksen Syvä laulu (2006,
yhdessä Hakim Attarin kanssa).

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.