Skip to content

Wikipedia-workshop 11.4.

Tutkimusprojekti “OACS – Open Access Communication for Science” järjestää Hankenilla Helsingissä 11.4. Wikipedia-workshopin.

Workshopin teema: Wikipedia on tutkimusmielessä erittäin kiinnostava world wide webin mahdollistama ilmiö. Sen perustana on “peer production”, jossa tavalliset kansalaiset ja harrastelijat ilman korvausta tuottavat ja muokkaavat tietoja ilmaiseen yhteiseen käyttöön. Vastaavia ilmiöitä ovat muun muassa tutkijoiden Open Access lehdet ja julkaisuarkistot, open source ohjelmistot sekä erilaiset ilmaiset kuvakokoelmat webissä.

Wikipedian mahdollisuuksia ja mahdottomuuksia sietää tosiaan pohtia. Sen jälkeen kun näin ensimmäisen tietokoneen, ei ennen Wikipediaa mikään uutuus ole vaikuttanut yhtä kiehtovalta. Niin, Wikipedia taitaa olla ainoa 2000-luvun innovaatio, joka tosiaan vaikuttaa 2000-luvulla keksityltä. Muu on vanhaa, pettymyksiä sci-fi faneille. iPhonekin olisi ollut paikallaan jo 10 vuotta sitten.
Wikipedian luonteen pohtimisella on myös ajankohtaisuutta, kun Citizendium ylittää juuri 1000 artikkelin rajan. Citizendiumin on tarkoitus saada heikot artikkelit pois, valvomalla ja valikoimalla artikkelien sisältöjä ja kirjoittajia vapaaehtoisten asiantuntijoiden avulla.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.