Skip to content

Naalit

800px-alopex_lagopus_stretching.jpg

Aftonbladet kirjoittaa osana ilmastonmuutos-kampanjaansa (251000 allekirjoittajaa tänään, Ilta-Sanomien vastausta odotellaan!) naalien ahdingosta Ruotsissa, vain 60 yksilöä jäljellä. Elinalue pienenee, ketut jyllää, turkki vaihtuu väärään aikaan… Samassa jutussa todetaan, että Suomesta naalit ovat jo hävinneet. Muistelen, että jossakin vaiheessa koitettiin Suomessa naaleja suojella palkkaamalla metsästäjiä hävittämään kettuja naalien mahdollisten pesimäalueiden läheltä. Ei taida pitkän päälle paljon auttaa, jos ilmasto suosii kettua päivä päivältä enemmän.

Vuosia sitten olimme sateessa palaamassa teltoille Sarekissa. Kiipesin kävellessäni vähän isommalle kivelle ja hyppäsin alas – melkein naalin päälle. Se oli kiven suojanpuolella pitämässä sadetta. Täysin peloton ja välinpitämätön. Ainakin märkänä tummempi kuin kuvassa venyttelevä lajitoverinsa. Mitäs siinä sitten muuta kuin jatkaa matkaa.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*