Skip to content

Ortega y Gassét

ortega_etukansi_web.jpg
Kirjoja pukkaa 23°45 -sarjasta lisää. Nyt on vuorossa Espanjan ihme José Ortega y Gassét, Ajatuksia tekniikasta. Ortega y Gassét’lla on omanlaisensa ääni ja tyyli. Ajatukset tekniikasta on julkaistu alunperin La Nacion-lehdessä vuonna 1935. Hyvää aikaa tekniikan filosfialle, tuo 30-luku. Ortega aloittaa komeasti:

Ihminen on eläin, joka pitää välttämättömänä vain objektiivisesti tarpeettomia asioita.  […] Pelkästään biologisesti objektiivisten tarpeiden tyydyttäminen ei ole hänelle riittävää- Kun ihmisellä ei ole enää mitään muuta jäljellä, hän kieltäytyy tyytymästä vain pelkkään perustarpeiden tyydyttämiseen ja valitsee kuoleman. […] Tekniikka on tarpeettomuuksien tuottamista: sitä se on nykypäivänä ja sitä se oli jo kivikaudellakin.

Heidegger saa nenilleen Ortegan pohtiessa tekniikan suuntaa:

Olisi turhaa yrittää tutkia tekniikkaa ikään kuin itsenäisenä oliona, jota ohjaisi jokin etukäteen tiedetty yksi ainoa tarkoitusperä. Edistyksen idea, joka on mihin tahasna elämän alueeseen varomattomasti sovellettuna vaarallinen, on tässäkin suhteessa tuhoisa. […] Mutta totuus onkin aivan päinvastainen: inhimillisen elämän idea, hyvinvoinnin profiili, on muuttunut lukemattomia kertoja, ajoittain jopa niin ankarasti, että varmoina pidetyt tekniset saavutukset ovat tyystin kadonneet ja niiden jäljet pyyhkiytyneet pois.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.