Skip to content

Hyvä historiallinen pointti

Kun sisäministeri Rajamäki vaatii lisää televalvontaa, huomauttaa kansanedustaja Kasvi tärkeästä historiallisesta perspektiivistä:

Sisäministeriä häiritsee myös se, että hänen esityksiensä vastustajat vetoavat kansalaisten perustuslaillisiin perusoikeuksiin. Joskus tuntuu siltä, että Rajamäeltä on unohtunut, millaisissa olosuhteissa Suomen ensimmäiset kansalaisoikeuksia suojanneet lait kirjoitettiin. Lait, jotka on sittemmin integroitu Suomen perustuslakiin. Lait, joihin kirjattiin vahva yksityisyyden ja sananvapauden suoja, vaikka maassa oli aiempina vuosina tehty terroritekoja ja poliittisia murhia ja Helsingin kaduilla oli nähty oikeita mellakoita. Rajamäeltä on unohtunut, että yhtenä keskeisenä syynä kyseisiin poliittisiin levottomuuksiin oli nimenomaan kansalaisten perusoikeuksien rajoittaminen! Ja juuri siksi ne haluttiin turvata lailla.

Sananvapaus ei ole vain rauhallisen valistuksen etenemisen tuotos, eikä demokratia pelkää McDonaldisaatiota. Monet edistysaskeleet on saatu aikaan ‘huonommissa’ olosuhteissa kuin nykyiset. Vaikka juuri 1900-luvun alun tai 30-luvun Suomi olivat paljon kriittisemmässä tilassa kuin nykyinen, eikä kaikenkattavasta sähköisestä urkinnasta ollut tietoakaan.
Kun vielä 80- ja 90-luvuilla saattoi lukea vakavissaan esitettyjä arvioita, joiden mukaan tietokoneet ja tietoverkot tekevät autoritaariset järjestelmät ja totalitarismin mahdottomaksi, nyt voi enää toivoa, että uuden teknologian mahdollistama valvonta ei käy liian tiukaksi liian nopeasti.

Keskustelua Rajamäen ehdotuksista löytyy digitodayn tekijänoikeusblogista.

2 Comments

  1. Juha Suoranta wrote:

    Minusta koko höpötys valvonnasta, panoptikoneista sun muista on vakavaa liioittelua, ja Rajamäen rykmentin pelleily pelkkää ininää. Spontaani hakkerismi ja järkyttävä kommunikaation määrä peittää alleen kaikki vakavat yritykset valvoa sitä sun tätä. Valvonta on mahdotonta, sillä kommunikaatiopaljous tekee valvonnan yksinkertaisesti mahdottomaksi. Ja harvoin kysytään, mitä oikeastaan valvotaan. Mitä kvasi-poliittinen puhe valvonnasta implikoi? Minusta se kertoo ennen kaikkea koneiston hirmuisesta pelosta. Katsokaa Rajamäen kauhistuneita silmiä.

    Tuesday, October 31, 2006 at 9:30 pm | Permalink
  2. tere wrote:

    Onhan se näinkin. Mutta eikös pelko juuri ole se, jolla vaalikarjaa ajetaan karsinoihin?

    Wednesday, November 1, 2006 at 10:15 pm | Permalink

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*