Skip to content

Wimme Seitsemisessä 8.10.


Wimme kävi ilman taustabändiä joikaamassa Seitsemisessä järjestetyn “Polkuja Sydänmaalle”-seminaarin yhteydessä. Tunnelma oli leppoisa, luontokeskusken näyttelytilassa olevien kotaruoteiden keskellä Wimme ja ympärillä seminaarin muutama kymmenen osanottajaa. Seminaari koski saamelais/lappalaisasutuksen historiaa sisä-Suomessa, kuten Ikaalisten emäpitäjän Sydänmaalla. Kahvitauon jälkeen Wimme vastaili kuulijoiden kysymyksiin.

Parhaiten jäi mieleen kolme susi-joikua, yksi lännestä, yksi Kautokeinosta ja kolmas Wimmen “kotopuolesta”. Kautokeinon versiosta pidin eniten, siinä oli hienoa draivia. Paljon tuli eläimiä, mikä on pelkästään positiivista! Kettu, harakka, karhu … Uskomattoman taitavaa äänenkäyttöä. Bändikeikkojen jälkeen oli oikeastaan yllättävänkin upeaa kuulla Wimmeä “livenä”, ilman mitään lisukkeita. Yllättävä oli myös keskustelussa esiin tullut seikka, että perinteistä joikua Wimme on kuulemma oppinut paljolti vanhojen nauhoitusten kautta, koska lapsena ei “jumalatonta” joikua paljon päässyt kuulemaan.

Myös itse seminaari oli hieno. Paljon pureskeltavaa. Suomen asutushistoriaa koskevat jutut näyttää menneen viime aikoina pitkälti uusiksi. Esimerkiksi Aikioiden katsaus, joka löytyy verkosta, on erittäin mielenkiintoinen, samoin kuin arkeologi Kristian Carpelanin seminaarissa esittämä käsitys etelä- ja pohjoissaamelaisten erilaisesta historiasta. Upean maiseman maalasi myös uskontotieteilijä Juha Pentikäisen laaja esitelmä ugrilais-yhteisestä shamanistisesta perinteestä.

One Comment

  1. Anonymous wrote:

    Favreau Talks Carter Of Mars
    Director Jon Favreau told SCI FI Wire that he thinks technology has finally allowed Edgar Rice Burroughs’ classic fantasy story John Carter of Mars to be made into a feature film.
    Find out how you can buy & sell anything, like things related to private road construction on interest free credit and pay back whenever you want! Exchange FREE ads on any topic, like private road construction!

    Tuesday, October 18, 2005 at 3:37 pm | Permalink

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.