Skip to content

Laitos.fi: Eurooppalainen demokratia

Edustuksellisen demokratian ja kapitalismin avioero etenee reipasta vauhtia. “Singaporen malli“, jossa autoritaariset arvot yhdistetään kasvuhakuiseen taloudenpitoon, toimii tasavallan ja yksilönvapauksien korvikkeena sadoille miljoonille ihmisille Kiinassa ja Venäjällä. Myös niin kutsutuissa vanhoissa demokratioissa poliittinen tasa-arvo ja lainmukaisuus (“rule of law”) heikentyy. Yhtäältä perusteena on turvallisuus. Yhdysvallat tappaa siviilejä paitsi Etelä-Aasiassa ja Lähi-Idässä miehittämättömillä lennokeilla, myös omia kansalaisiaan ilman oikeudenkäyntiä ja ilman, että asia tuntuu “vapaan maailman” enemmistöjä pahemmin häiritsevän. Turvallisuus- ja valvontavaltion ylilyönnit ovat lintukoto-Suomessakin saaneet Lex Karpelan ja Lex Nokian hahmot. Kuinka moni tietää, että Suomessa poliisi sensuroi nettiä ilman oikeuden päätöksiä ja vailla parlamentaarista valvontaa? Homma sujuu niin kaun kuin poliisisetä on mukava, mutta poliisisetä voi myös vaihtua.

Lue lisää … laitos.fi

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.