Skip to content

Gail: globaali energiankäyttö vuoden 1820 jälkeen.

Gail Tverberg on jälleen kirjoittanut loistavan postauksen, löytyy hänen omalta saitiltaan ja oildrumilta.

Erityisesti Figure 6 kannattaa tsekata. Tää tarttis saada turuille ja toreille esille: tällä hetkellä globaalin talouskasvun vaatiminen merkitsee hiilen polton lisäämisen vaatimista. Mitään muuta keinoa kasvuun ei ole. Vaihtoehdot ovar steady-state, degrowth ja hiili. Muu on itsepetosta. (Gaililla on mielenkiintoisia skeptisiä pointteja myös steady-statesta.)

fig 6

Todennäköisesti toi hiilen käytön lisääntyminen parina viime vuonna alkaa aika nopeasti näkyä myös ilmakehön CO2-luvuissa.

***

Toinen juttu on, että öljyn ja bensan hinta on taas ollut niin pitkään niin korkella, että seuraava porras alaspäin talouskriisissä ei tartte enää mitään “black swania”, pelkkä “black sparrow” riittää. Karua, miten jenkkilässä on edelleen kuulemma “recovery” menossa, vaikka esimerkiksi bensankulutus on samaa luokkaa kuin viimeksi 1990-luvulla. Ehkä “recovery” tarkoittaakin “recovering the levels of economic activity in previous decades.” Pörssissä ei myydä enää muuta kuin Applea.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.