Skip to content

Voiko filosofia olla pop? Paneelikeskustelu & raitiovaunuajelu 24.9.2010, Helsinki

Onko tutkijoilla velvollisuus puhua myös kollegoja laajemmalle yleisölle? Onko filosofiasta mahdollista puhua kansantajuisesti? Mitä järkeä on kääntää satoja vuosia vanhoja vaikeita klassikkoteoksia suomeksi? Onko nuorten ja lasten mahdollista ymmärtää filosofiaa ja ajatella filosofisesti? Voiko filosofista ajattelua popularisoida?

Filosofian popularisointi tarkoittaa monenlaista toimintaa laajalle yleisölle suunnattujen tv-ohjelmien ja oppikirjojen tekemisestä klassikkoteosten suomentamiseen ja julkisten keskustelutilaisuuksien järjestämiseen. Filosofinen aikakauslehti niin & näin järjestää paneelikeskustelun filosofian popularisointia koskevista kysymyksistä perjantaina 24.9.2010 kello 13.00–15.00 Helsingin yliopiston päätalon auditoriossa II, Fabianinkatu 33 (2. krs).

Keskustelemassa:
Riitta Koikkalainen, kustannustoimittaja, Gaudeamus Helsinki University Press. Gaudeamus julkaisee runsaasti filosofista kirjallisuutta suomeksi.
Tuula Rajavaara, Yleisradio. Toimittanut filosofisia tv-ohjelmia: lapsille suunnattu Ajattelen, siis olen (2009) ja nuorille tarkoitettu Ajatusdemo (2010).
Markku Roinila, Helsingin yliopisto, Leibnizin väitellyt filosofi on suomentanut syksyllä ilmestyviä Leibnizin teoksia.
Antti Salminen, niin & näin -lehden päätoimittaja. niin & näin on ainoa suomalainen filosofinen aikakauslehti, jossa julkaistaan sekä vertaisarvioituja tutkimusartikkeleita että laajemmalle yleisölle suunnattuja populaareja artikkeleita.
Liisa Vihmanen, Yleisradio. Toiminut tiedetoimittajana radiossa sekä elämänkatsomustiedon ja filosofian opettajana. Ollut myös kirjoittamassa elämänkatsomustiedon oppikirjoja lukioon.

Keskustelua johdattelevat Sami Syrjämäki & Jarkko S. Tuusvuori.

Tilaisuudessa tarjoillaan kahvia, teetä ja pullaa. Tarjoilun vuoksi pyydämme alustavia ilmoittautumisia maanantaihin 20.9. mennessä: e.petri.rasanen (at) uta.fi.

Tilaisuuteen osallistujat ovat myös tervetulleita samana päivänä perinteiselle syksyn julkaisukauden filosofiselle avajaisajelulle. Parituntisen raitiovaunukurvailun järjestävät niin & näin, Gaudeamus ja Teos, jotka esittelevät kiskoilla tuoreita painotuotteitaan. Haastattelussa muiden muassa Rosa Meriläinen, Sami Pihlström, Taneli Kukkonen ja Tommi Uschanov. Painateuutuuksia myydään erikoishintaan myös seminaarin yhteydessä.

Ratikassa tarjolla virvokkeita. Lähtö Rautatientorilta klo 16:30, jonne palataan klo 18 (siitä matka jatkuu vielä Koskelan varikolle); mm. Eiraan ja Munkkiniemeen suuntautuvalta matkalta voi poistua reitin varrella olevilta pysäkeiltä.

www.netn.fi

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*