Skip to content

Talouslasku & tasa-arvo

Mielenkiintoinen blogi, degrowth.fi:

“Degrowth.fi pyrkii edistämään vallitsevasta taloushegemoniasta vapaata sosiaalista ja ekologista hyvinvointia. Alkuvaiheessa projekti koostuu tästä blogista sekä toimintatutkimuksesta, joka yhdistää akateemisen analyysin aktivismiin: emme vain tutki maailmaa talouden ulkopuolella, luomme sitä. Jatkossa toiminta voi laajentua moneen suuntaan, esimerkiksi taiteeseen tai politiikkaan. Pidemmällä aikavälillä degrowth.fi voi laajentua projektimuotoisesta toiminnasta pysyvämmäksi yhteisöksi.

Yksi keskeinen lähtökohta on, että nykyiselle talousjärjestelmälle ja erityisesti läpikotaisin taloustuneelle kulttuurillemme tulisi löytää vaihtoehtoja, vaikka käsillämme ei olisikaan ympäristökatastrofia. On rakennettava uudestaan hyvä elämä, jonka kulutuskulttuuri on korvannut.”

Svedulassa ekologinen kestävyys & sosiaalinen tasa-arvo -yhdistelmä on päässyt oikein Aftonbladetin blogiin:

“Nyheten borde slagit ner som en bomb. Forskare och journalister borde ha börjat studera det kubanska fenomenet intensivt.
Hur Kuba utvecklat en turistnäring utan att överexploatera naturresurser eller hota den biologiska mångfalden. Hur en av revolutionens ledare, miljökämpen Guillermo García Frias, drivit igenom en föredömlig miljöetik på alla statliga nivåer. Hur studenter i alla fakulteter får leva i fattiga fiskebyar med att rädda havssköldpaddor för att utveckla sitt miljömedvetande.
I en tid då vi är i så desperat behov av förebilder, borde det varit högintressant att studera det kubanska exemplet.”

One Comment

  1. Matti Vaittinen wrote:

    Ensimmäisen kerran nyt kuulin/näin televisiossa mainittavan termin “peak oil”. Ykkösen aamu-TV:ssä 21.4. keskustelivat Risto Isomäki ja Lappeenrannan korkeakoulun kemiantekniikan yliassistentti Kimmo Klemola. Klemola totesi, että öljyntuontannon huippu on jo saavutettu tai saavutetaan parin vuoden aikana. Hesari puolestaan teki innostuneen kokosivun jutun Brasilian uusista rannikon edustan öljylähteistä. Brasiliassa on öljykuume, kaikki uudet lähteet aiotaan hyödyntää mahdollisimman nopeasti. Mm. Tapin öljylähteen kerrotaan sisältävän peräti 8 miljardia barrelia öljyä. Mitään artikkelissa ei mainittu siitä, että maailmassa käytetään öljyä päivässä (pyöreästi) n. 80 milj. barrelia, jolloin Tapin öljyä riittäisi koko maailman kulutukseen vain n. sadaksi päiväksi. Jos kaikki uudet öljylähteet ovat tätä luokkaa, “degrowth” saanee osuvan suomenkielisen nimen lähivuosina 😉

    Sunday, April 25, 2010 at 12:57 pm | Permalink

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.