Skip to content

“Itsenäisyyspäivän itsemurha”

Tohtori Hankamäki pistää viime viikon itsenäisyyspäivän nippuun lavealla pensselillä.

Itsenäisyyspäivän pääuutinen oli itsemurha, jonka eräs sotaveteraani teki kävelemällä vastaanottoaitiosta panssarivaunun alle valtakunnallisessa juhlaparaatissa Jyväskylässä. Vanhuksilla on tarpeeksi tilaisuuksia tehdä itsemurhia arkipäivinäkin, joten teko oli harkittu. Se oli selvä kannanotto joko sotaa, veteraanien huonoa kohtelua tai nykysuomalaista politiikkaa vastaan. Kyseessä oli siis hirmuinen protesti ja syvästi vertauskuvallinen tapahtuma, jossa itsenäisyyden pelastaja heittäytyy omien joukkojen alle. Itsemurha vastasi eduskunnan taktista vetoa, jonka mukaisesti se äänesti EU:n perustuslain puolesta juuri itsenäisyyspäivän kynnyksellä. Myös se oli eräänlainen kansallisen suvereniteetin menetyksen symbolis-suisidaalinen esitys.

Eduskunnan äänestyksestä olisi toivonut enemmänkin haloota. Symboliset teot, kuten olemattoman perustuslain hyväksyminen, ovat usein paljastavia. Teon “miksi” kasvaa suuremmaksi kuin “mitä”. Miksi EUn perustuslaki piti hyväksyä? Miksi, esimerkiksi vastoin ranskalaisten ja alankomaalaisten äänestyksiä?

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.