Skip to content

Kasettimaksu kännyköille…

Hesarissa ja muuallakin on keskusteltu Teoston aloitteesta, että kännyköistä pitäisi myös maksaa “yksityisen kopioinnin hyvitysmaksua.” Ajatus on, että laittomasti musiikkikännykälle ladatusta biiistä saisi näin tekijäkin oikeudenmukaisen korvauksen.
Ajatus on hyvä. Se pitäisi universalisoida. Esimerkiksi näin:
Ehdotan, että samasta syystä ja erikseen säädettävän lain perusteella ja poliisivoimin otetaan kaikki Suomen tehtaat ja muut tuotantolaitokset Työsto ry:n (TYÖläisten neuvosTO) valvontaan. Kaikille tuotteille määrätään markkinahinnan lisäksi hyvinvointimaksut, jotka mahdollistavat oikeudenmukaisen korvauksen tehtaan työläisille ja jotka peritään riippumatta siitä, millä tavoin tavara tai muu tuote on hankittu (onko se esim. jo maksettu kertaalleen). Korvauksen suuruuden määrittelee Työstö ry yhdessä maan hallituksen kanssa.
No, ongelmahan on, että Teosto ei ole kiinnostunut ajatuksensa universalisoinnista. Itse asiassa se ei ole edes kiinnostunut oman positionsa ristiriidattomuudesta. Kemppinen pistää asian paketttiin kiivaasti:

Olen tarkka maineestani pidättyvänä ja tasapuolisena arvioijana, joka mieluummin pidän suuni supussa kuin sanon värikkäästi ja pois se minusta, että ryhtyisin loukkaamaan ihmisiä. Mutta tekijänoikeusjärjestöjen päättäjät ovat täydellisiä kusipäitä.

Sikäli kuin tässä vajavaisessa maailmassa on mitään täydellistä.

Käydessään TES-neuvotteluja kiristämällä yleisöä eli vaatimalla yhä lisää ja lisää rahaa mielikuvituksellisilla perusteilla he tekevät hallaa taiteelle, etenkin musiikille.

[…]Tekijänoikeuden rikosoikeudellinen suoja pitäisi kiireesti suurimmalta osaltaan poistaa. Yhtiöiden rankaiseminen yhteisösakolla on harvinaista ja aika tehotonta. Yksityishenkilöiden ylitsekäymiset voisi hoitaa korvauksilla ja hyvityksillä. Rikosjuttujen lisääntyminen merkitsee lisää poliiseja koteihin ja tietokoneita takavarikkoon.

Kehitys on nurinkurista. Virallisen uskon mukaan markkinoiden olisi ratkaistava. Ääni- ja kuvatallenteiden oikeuksien omistajat ovat jatkuvasti turvautumassa työehdoissaan poliisiin ja lainsäätäjään.

Mielenkiintoinen kysymys kuuluu: miksi juuri tätä omistajaryhmää erityissuojataan? Mitä kriittisen medialukijan/maailmanlukijan pitäisi siitä ajatella? Onko kyseessä menneen maailman fossiili vai tulevan airut? No, molempia.

One Comment

  1. Jarkko T. wrote:

    Näin. Eivät taiteilijat tekijänoikeuspalkkioita kaipaa, vaan, ainakin ensisijaisesti, apurahoja. Viihde onkin sitten toinen jutt.

    Friday, November 24, 2006 at 6:26 pm | Permalink

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.