Skip to content

Linux 15 v


Linux täyttää – jo ja vasta – 15 vuotta, ja Helsingissä järjestetään juhlaseminaari. Linux on paitsi käyttöjärjestelmän ydin, myös eräänlainen ajan merkki ja symboli. Hajautetusti mutta hyvin organisoidusti tehty työ tuottaa tulosta. Koko GNU/Linux käyttöjärjestelmän kehittäminen palkkatyönä olisi ollut niin kallista, ettei millään yrityksellä tai muulla yksittäisellä taholla olisi ollut siihen varaa. (Tästä syystä Applekin oli pakotettu rakentamaan OS Xn Darwinin varaan. Seuraako tästä samalla, että uusia käyttöjärjestelmiä ei enää tulla näkemään vähään aikaan? Lystikästä että vanhin, UNIX, on samalla uusin). Mutta GNULinux on olemassa ja voi hyvin. Ehkä tämä voi samalla muistuttaa kaikesta siitä työstä, johon markkinat eivät osallistu, ja jota ilman markkinat pysähtyisivät kuin seinään, saman tien.

Linux-yhteisöt näyttävät olevan muutoksessa. Yritykset ja sijoittajat tulevat mukaan kuvaan, ja yhä suurempi osa kehittäjistä on nykyään jonkin yrityksen palkkalistoilla. Tuoreessa haastattelussa Torvalds pitää ilmiötä positiivisena Linuxin kannalta. Lainaus:

The influx of money also seems to have shored up some of the traditional weak points of open source, all the “boring work” that obviously also needs to be done like validation, [quality assurance], documentation, and support.

Hyvä näin. Esimerkiksi Ubuntu alkaa jo näyttämään melko siedettävältä ja ohjelmien asentaminen on suhteellisen helppoa.

Lisäys 20.8.: täällä on hyvä artikkeli GNu/Linuxin haasteista työpöytä käyttöjärjestelmänä. Ongelmat ovat vanhoja tuttuja: Linux täytyy aktiivisesti valita, MS tulee itsestään kun koneen ostaa. Lisäksi dokumentaatio on heikkoa ja monien on-line tukiryhmien asenne ja työskentelytapa saattaa olla liian iso kynnys todelliselle aloittalijalle. Tässäkin Ubuntu on ehkä tekemässä hyvää työtä. Itsekin puolitahallaan kokeilin kysymällä todella alkeellisia kysymyksiä Ubuntun ircissä, ja sain melko asiallisia ka ystävällisiä vastauksia. Toisaalta esimerkiksi Victor van Reijswoudin kokemukset erittäin hienosta ja melko suuresta Linux-migraatiosta Ugandassa kertovat, että yodellisten aloittelijoiden kysymykset jäävät keskusteluryhmissä vastaamatta tai saavat kryptisiä ja yliolkaisia vastauksia tyyliin “RTFM”, jotka eivät auta, kun kysyjät eivät näitä akronyymejä tunne.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *
*
*