Skip to content

Puolueisiin?

Voiman uusimman numeron kansikuvapoika, Thomas Wallgren, on tehnyt mielenkiintoisen aloitteen: kriisitoimena äänioikeuden merkityksen puolustamiseksi ja kaukana kansan ja kansalaisaktivismin hankkeista liikkuvien puolueiden herättämiseksi aikaisemmin puolueisiin kuulumattomien ihmisten pitäisi ottaa jäsenkirja ja alkaa vaikuttaa myös puolueiden kautta. Wallgrenin pointti on nimenomaan “myös”: koska äänioikeus ja puolueet suurena päättävänä koneistona ovat olemassa, niitä kannattaa hyödyntää. Voiman haastattelussa Wallgren kertoo ensin päättäneensä lähteä puoluetoimintaan ja sitten valinneensa puolueen, sosiaalidemokraatit. Ei varmaan maistu kaikille, mutta perusteluja Wallgrenillä kyllä on: sosiaalinen oikeudenmukaisuus, kansanvaltaisuus, hyvä “track record” hyvinvointivaltion luomisessa. Valintahan on aina kompromissia, puolueessa toimiminen samoin.

Puoleuiden uudistaminen sisältäpäin on yksi mahdollisuus. Täytyy tunnustaa, että Wallgrenin argumentit purevat jonkun verran, ei ihan vähän. Miksi puolueet pitäisi jättää silleen? Toisaalta nykyiset puolueet ovat traditioidensa vankeja. Viettelevässä politiikassa aikoinaan leikittelimme ajatuksella, millaisia puoleita Suomeen syntyisi, jos se tapahtuisi nyt ja puhtaalta pöydältä.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.