Skip to content

Energia ja syntytieto

Esitelmä Vihreän elämänsuojelun liiton seminaarissa Lahdessa 24.11.

Kiitos radiosateilynreiskalle kuvauksesta ja editoinnista.

3 Comments

 1. Liisa wrote:

  Pohdintasi ovat äärimmäisen kiinnostavia ja inspiroivia.

  Oletko pannut merkille, että Mooren lain mukainen transistorien lukumäärän – eli yksinkertaisemmin tietokoneiden tehon – kasvu on hidastunut oletettua aikaisemmin. Jos tämä on seurausta öljyn hinnan noususta, joka voi olla ihan aiheellinen epäilys, radikaali tulkinta voisi olla, että se mitä pidämme ikään kuin immateriaalisena luonnontieteenä on paljon riippuvaisempi materiaalisista puitteista kuin äkkiseltään luulisi. Toisin sanoen, talouden kriisit ovat myös tiedon kriisejä.

  Öljyn vaikutus ontologiaan olisi minusta ajattelemisen paikka, mutta arvatenkin aika riskaapeli alue ammattifilosofeille.

  Sunday, January 13, 2013 at 4:02 pm | Permalink
 2. tere wrote:

  Kiitos.

  Mää oon koittanu väittää, että ylipäätään “digitaalisen” ja “informaation” pitäminen jotenkin immateriaalisena ja materiaalisista laeista vapaana on mahdotonta, esim. “Digital nominalism. Notes on the ethics of information society in view of the ontology of the digital” Mooren “laki” kaiken kaikkiaan kuvaa poikkeuksellista ilmiötä, joka vaatii sekä fossiilipohjan että tietyn tieteellis-teknologisen hetken. Eräänlainen illuusio, jonka rajat tulevat monella lailla vastaan. En tiedä vaikuttaako öljyn hinta jo asiaan, ei varmaan mahdotonta. Pitkään on ollut tilanne, että PC’issä lisätehot haetaan laittamalla lisää prosessoreja tyyliin “quad core”, ei nopeampia/pienempia prossuja. Tuntuis kertovan jonkinlaisesta tuotantokustannusten kasvamisesta, kun mennään tehokkaampaan/pienempään päin.

  Kun kerran tuli puheeksi, niin kai sitä vois laittaa sellaista huhua liikkeelle, että me ollaan Salmisen Antin kanssa tehty käsikirjoitusta öljyn vaikutuksesta ihmiskokemukseen, ehkä sitä vois kutsua jonkinlaiseksi “öljyn fenomenologiaksi”, jossa ontologiaakin sivutaan.

  Monday, January 14, 2013 at 8:41 pm | Permalink
 3. Vesa wrote:

  Tranistorien pienentämisessä tulevat fysiikan lait vastaan. Prosessorit ovat jo niin pieniä, että jos vielä pienennämme prossuja, yksittäinen elektroni saattaa vahingossa hypätä transistorista toiseen, jolloin prosessoreiden luotettavuus kärsii.

  Wednesday, January 16, 2013 at 8:20 am | Permalink

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.