Skip to content

Taloussanomat, iso- ja pikkukarhu

Viikonlopulla Taloussanomissa oli juttu “Miksi tästä ei puhuta? “Suomi on Venäjän energiaprovinssi”“. Jos oikein ymmärsin, niin Megapolis2027-tapahtumassa pitämäni puheenvuoro innotti lehteä jutun tekoon.

Aika jännästi kommentit Taloussanomissa jakautuu kahteen ryhmään, markkinafundamentalisit, jotka ei pysty kuvitteleen tilannetta jossa kaupasta ei saa mitä haluaa, ja perinteismmät jäärät, jotka on perusvaruillaan Venäjän suhteen. Se konteksti mikä tosta jutusta vielä puuttuu, on että Euroopassa hommat menee huonompaan suuntaan todella nopeasti – mantereella nähdään jo nälkää ja fasistit ja poliisit tekee yhteistyötä. Vinay Guptalla on hyvä juttu aiheesta.

Toi ajatus, että Suomen tarttee energiariippuvuuden takia pitää sordiinoa Venäjän suuntaan, ei tietenkään oo mun keksimä, vaan luin sen Saksan puolustusvoimien tilaamasta öljyhuippu-raportista (“Peak Oil – Sicherheitspolitische Implikationen knapper Ressourcen.” Zentrum für Transformation des Bundeswehr, Strausberg 2010), joka taannoin vuoti nettiin. Siinä puhutaan, esimerkiksi sivuilla 20 ja 54, miten Euroopan yleensä ja Saksan erityisesti on poliittisella tasolla otettava huomioon taloudellinen riippuvaisuus tuontienergiasta Venäjältä.

2 Comments

 1. Satama wrote:

  Gupta: “But it’s the cities that really fascinate me. The cities are the new horizon in conflict. It’s the water and sanitation and food supply and natural gas lines and electricity cables which make up the new landscape of war, particularly in a European theater where nobody wants to kill anybody, where there’s no fundamental ideological and nationalistic blood lust, but a sad, sorry cluster**** of competing interests which have made a worse mess than anybody ever imagined. It’s urban warfare in Europe that everybody fears, the Kosovo scenario playing out in the South.”

  Oon viimepäivinä kattellu mitä Detroitissa ymv. “taantuvissa teollisuuspaikkakunnissa” oikeesti tapahtuu. 16 000 yhteisöpuutarhaa ja lissee pukkaa. Ateenassa kun yritettiin periä lisäveroa IMF:lle ja kumppaneille sähkölaskun kautta ja uhkaamalla panna sähköt poikki, “vain” puolet jengistä kieltäytyi maksamasta ja uhkailu ei päteny kun ne jotka varsinaisen työn tekee, joko ei totellu käskyjä tai jos joku väliportaan pomo hetken totteli, niin ihmiset (kaupunginosaneuvostot tms.) laitto heti sähköt takasin. Viime kuuleman mukaan Kreikassa järkätään nyt ihan tosissaan poliittista yleislakkoa, ei päiväksi vaan kunnes hallitus kaatuu.

  Mikä sen sijaan on hassua, kiinassa kauhee ylituotanto sähköpaneeleita ymv. koti- ja yhteisötalousluokan uusiutuvan energian teknologiaa joka ei mee kaupaks länsimarkkinoilla, kun IMF opit kurjistaa kuluttajat ja monopolit jyllää.

  Ainiinja: Dmitry Orlov kaivaa kaapista Kropotkinin: http://cluborlov.blogspot.fi/2012/10/in-praise-of-anarchy-part-i.html

  Monday, October 15, 2012 at 7:38 pm | Permalink
 2. Vesa wrote:

  Peter Lund:

  “…Onhan se paljon suurempi ongelma kuin tukipaketit, jotka ovat kertaluonteisia…”

  Ei, tukipaketit Euroopan kriisimaihin eivät ole kertaluonteisia. Katso esim. Suomen Pankin sivuilta TARGET2-järjestelmä. Suomella on pelissä mukana n. 30 mrd euroa, mikä saattaa langeta maksuun, jos pahin skenario toteutuu.

  t: Pieni(ebola)Kani

  Friday, October 19, 2012 at 8:40 am | Permalink

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.