Skip to content

Pari julkista puhetilaisuutta

… tulossa tällä viikolla.

Ekaks torstaina Kapakkapolitiikkaa “Vihreän kapitalismin mahdottomuudesta ja Sivilisaation umpikujasta”, Tampereella, ravintola Teatterikulmassa (Hallituskatu 19), puhujina Olli Herranen ja minä, tilaisuuden facebook-tapahtuma https://www.facebook.com/events/420218104701796/

Tokaks oon puhumassa Megapoliksessa Helsingissä ens lauantaina, aiheena “Loppulama, mikä se on?”

Megapolis 2027 Tekijöiden kaupungit on jo nurkan takana! Vuoden hauskin ympäristötapahtuma valtaa Kiasma-teatterin ja seminaaritilan lauantaina 6. lokakuuta. Ovet aukeavat klo 11, ja meno jatkuu kello 18 asti.

Megapoliksen Facebook-event: https://www.facebook.com/events/278810568896815/

3 Comments

 1. tere wrote:

  Kapakkapolitiikan bambuser-video: http://bambuser.com/v/3034881

  Monday, October 8, 2012 at 10:34 am | Permalink
 2. Matti Vaittinen wrote:

  En kuunnellut koko keskustelua, mutta pieni huomio teemaan “Vihreän kapitalismin mahdottomuus”: Osakemarkkinat. Seppo Saarion “Miten sijoitan pörssiosakkeisiin” (2012) mukaan sijoitukset osakemarkkinoihin ovat olleet kaikkein kannattavin sijoitusmuoto. 1800-luvun alusta lähtien 1990-luvun loppupuolelle pörssiosakkeet ovat tuottaneet keskimäärin 8,7 % vuodessa! Samana aikana kullan arvo on noussut vain 1,3 % vuodessa. Ko. aikana Yhdysvaltain valtion obligaatiot ovat kasvaneet 4,8 %/v.

  Osakkeisiin sijoittaminen on kuitenkin taitolaji. Keskeistä on arvioida *milloin* markkinoille mennään mukaan. Kyytiin kannattaa hypätä vain nousevien markkinoiden aikana. Muutoin voi menettää rahansa. Sijoittajan on harkittava kahta asiaa: markkinariskiä (ajankohta) ja yritysriskiä (eli kykeneekö yritys tuottamaan osinkoa sijoittajalle kauas tulevaisuuteen). Hajauttamalla sijoitukset moniin osakkeisiin vähennetään yritysriskiä samalla kun markkinariski kasvaa.

  Pointti nyt on se, että “loppulaman” aikana yllä kuvattu markkinakehitys kääntyy vääjäämättä päinvastaiseksi: Peak-Oilin jälkeen osakemarkkinat voivat vain laskea. Ts. koskaan enää ei tule hyvää tai sopivaa hetkeä sijoittaa ja lähteä mukaan markkinoille.

  Käytännössä kurssit heiluvat jatkuvasti edestakaisin (volaliteetti). Pieniä nousuja tulee, ja kovalla riskillä joku voi tehdä yrityskohtaisesti suuria voittoja. Peak-Oilin näkökulmasta suuri trendi kuitenkin tulee olemaan alamäki. Voidaan esimerkiksi heittää hypoteettinen arvio – tai arvaus – että nykyajoista lähtien osakemarkkinat laskevat vuosittain keskimäärin 4-8 % seuraavan sadan vuoden aikana. Tai toisin sanottuna, ne vain laskevat tietyn ajan, kunnes saavutetaan jokin “nollataso”, jossa ei enää tapahdu laskua eikä uutta kasvua. Öljy on loppu.

  Friday, October 12, 2012 at 10:27 pm | Permalink
 3. tere wrote:

  Toi ilmiö kai lienee syynä siihen, että collapsenikit ja aika monet muutkin on sitä mieltä, että eläkkeiden maksu tulee jossain vaiheessa loppumaan, koska eläkerahat on monissa maissa erilaisissa rahastoissa ja sitä kautta pörssissä.

  Toisaalta volatiliteetti on isojen pelurien kannalta ihan jees. Nehän voivat tehdä pörssissä voittoja ihan hyvin kurssien laskullakin.

  Ylismummaan tässä on myös ohjausinformaatioon liittyvä ongelma. Pörssinhän on tarkoitus kertoa tuotto-odotuksista. Kuten Bill Mc Kibben tuolla juttelee, esimerkiksi öljy-yhtiöiden tuotto-odotuksiin (ja sitä tietä pörssikursseihin) sisältyy oletus tietyistä olemassaolevista varannoista, jtoka on tarkoitus ottaa ylös ja polttaa. Mutta varannoit ovat niin isot, että jos ne poltetaan, ilmasto menee sen siliän tien. Toisin sanoen pörssikurssit ja ilmasto ei yhtä aikaa voi voittaa; toisen antama ohjausinformaatio on jo fataalisti väärässä. Muutenkin öljyhuippu ja loppulama tarkoittavat, että talouden mittarit lakkaavat kertomasta, missä mennään; vähän kuin lentäisi lentokonetta ilman korkeusmittaria.

  Thursday, October 18, 2012 at 2:15 pm | Permalink

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.