Skip to content

Post-petroleum

Pari hajanaista huomiota keskeltä kesää.

Miksi Kiina ostaa esimerkiksi eurooppalaista velkaa, aina Kreikkaa ja Unkaria myöden? Osittain tietenkin pitääkseen markkinansa elossa, osittain löytääkseen käyttöä valuuttareserveilleen. Mutta myös siksi, että Kiinalla yhtenä harvoista maista on kauppataseen ylijäämän vuoksi merkittäviä säästöjä, toisin sanoen pääomaa. Kun muilla on lähinnä velkaa, ei ole Kiinan edun mukaista, että velkoja “uudelleenjärjesteltäisiin” saati annettaisiin anteeksi tai jätettäisiin maksamatta. Toisin sanoen kommunistisen Kiinan on pääasiallisena pääomittajana pidettävä huolta siitä, että velat pysyvät velkoina, muuten heidän vipuvartensa lyhenee.

Iranin pitkään hankkeilla ollut öljypörssi kuuluu avautuneen. Tämä kiristää maailmanpolittiista tilannetta edelleen. Huhujen mukaan Israelilla on jo kovat menohalut Iraniin, ja nyt Yhdysvalloilla on yksi painava syy lisää. Ilmeisesti Iran paitsi uhkapelaa, myös laskelmoi, että Kiina joko on jo antanut tai antaa sille riittävät turvatakuut.

Sokerina pohjalla, kaikkien aikojen graafi a la westexas. Termi “ANE” (Available Net Exports) kuvaa siis “markkinoilla muille kuin Kiinalle ja Intialle ostettavissa olevaa öljyä” (GNE on Global Net Exports, eli vientiöljy kaiken kaikkiaan, eli ANE on GNE miinus Kiinan ja Intian ostama öljy). ANE on selkeä “Hubbert’s peak”, jolle öljyn hinnan heilahtelu ei ole tehnyt mitään. Kiinan, Intian ja öljyntuottajamaiden kulutuksen kasvu on kääntänyt OECD-maille mynnissä olevan öljyn määrän jo melko jyrkkään laskuun, vaikka geologinen öljyhuippu on vielä loiva. Alkaa olla jo korkea aika miettiä uudestaan asiat kuten talouskasvu, velka, työllisyys ja niin edelleen. OECD-mailla ei ole mahdollisuutta merkittävään talouskasvuun, halusivat sitä tai eivät. Tilanne on ollut päällä jo vuosikausia.

Ruppert kertoo “öljynjälkeisen ihmisen” syntymästä.

2 Comments

 1. tere wrote:

  Pistetääns tämäkin historiallinen linkki tähän; kaikkien aikojen ensimmäinen saudi-arabialainen uutinen, että Saudien tuotanto tulee laskemaan:

  http://www.emirates247.com/business/economy-finance/saudi-oil-exports-set-to-dive-in-long-term-2011-07-20-1.408672

  Thursday, July 21, 2011 at 2:39 pm | Permalink
 2. tere wrote:

  OECD-kulutus laskee:

  http://i460.photobucket.com/albums/qq329/DarwinianOne/OECDPerCapitaConsumption.jpg

  Wednesday, September 21, 2011 at 2:29 pm | Permalink

One Trackback/Pingback

 1. Saksittua 10.08.2011 « Ajatuksia ensimmäisestä maailmasta on Wednesday, August 10, 2011 at 10:58 pm

  […] NuVatsia › Post-petroleum Sokerina pohjalla, kaikkien aikojen graafi a la westexas. Termi “ANE” (Available Net Exports) kuvaa siis “markkinoilla muille kuin Kiinalle ja Intialle ostettavissa olevaa öljyä” (GNE on Global Net Exports, eli vientiöljy kaiken kaikkiaan, eli ANE on GNE miinus Kiinan ja Intian ostama öljy). ANE on selkeä “Hubbert’s peak”, jolle öljyn hinnan heilahtelu ei ole tehnyt mitään. Kiinan, Intian ja öljyntuottajamaiden kulutuksen kasvu on kääntänyt OECD-maille mynnissä olevan öljyn määrän jo melko jyrkkään laskuun, vaikka geologinen öljyhuippu on vielä loiva. Alkaa olla jo korkea aika miettiä uudestaan asiat kuten talouskasvu, velka, työllisyys ja niin edelleen. OECD-mailla ei ole mahdollisuutta merkittävään talouskasvuun, halusivat sitä tai eivät. Tilanne on ollut päällä jo vuosikausia. […]

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.