Skip to content

Konkurssi vs. bail-out

Kannattaa ehkä jo tässä vaiheessa pistää korvan taakse, että Islanti-tyylinen konkurssi ei välttämättä ole pahempi kuin Irlanti-tyylinen bail-out, Krugman:

“Iceland is growing again. Of the excessive peripherals — Ireland, Iceland, Latvia, Estonia — Iceland had by far the biggest excesses, with a totally ludicrous buildup of debt. Yet through the magic of default and devaluation, it’s actually doing better than the other three.

One of the remarkable things about the crisis of the past three years is that it has ended up strengthening the political hand of hard-money, austerity-imposing orthodoxy — yet the reality is that heterodoxy has worked much better in practice.”

Eikä tässä ole tärkeätä kasvu, vaan esimerkiksi se demokratia-lisä, jonka islantilaiset ovat hankkineet verrattuna irlantilaisiin. Ja köyhtyminen on vähäisempää.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.