Skip to content

IEA WEO 2010

Tää IEAn tuore raportti on niin merkittävä, että vaatii oman postinsa. IEA on siis 28 jäsenmaan, lähinnä OECDn, yhteinen energiajärjestö, jonkinlainen OECDn virallinen energiaääni. IEA julkaisee vuosittain World Energy Outlook-raportin, jonka ajatus on toimia hallitusten ja muiden kiinnostuneiden tahojen päätöksenteon pohjana. IEAn raportteja on jo pitkään pidetty kyseenalaisen optimistisina ja mahdollisesti vääristyneinä, esimerkiksi suurimpien jäsenmaidensa äänivallan perusteella. Tästäkin WEO 2010 raportista löytyy helposti toistakymmentä melko ilmiselvää asiaa, jotka IEA jättää huomiotta.

Hauskasti näiden lyhenteiltään samankaltaisten (IEA ja EIA) öljyjärjestöjen “asiantuntemusta” kuvaa esimerkiksi, miten EIAn (ei siis IEAn, EIA eli Energy Information Administration on Yhdysvaltain energiaministeriön alainen laitos) ennuste öljyn (ja muiden nestemäisten polttoaineiden) tuotannosta on vuosi vuodelta “kehittynyt”:

iea-ennusteet

Nämä kaikki asiat huomioonottaen on melkoinen pommi, että nimenomaan IEA sanoo öljyhuipun olleen ja menneen:

iea-huippu

Sanallisesti asia ilmaistaan näin: “Crude oil output reaches an undulating plateau of around 68?69 mb/d by 2020, but never regains its all?time peak of 70 mb/d reached in 2006, while production of natural gas liquids (NGLs) and unconventional oil grows strongly.” Eli raakaaöljyn tuotanto pyörii pomppuisella tasangolla alle 70 mb/d-tasolla vuoteen 2020 asti, mutta ei saavuta vuoden 2006 huippua. Ainut tapa, jolla IEA näkee energiantuotannon kasvavan, on “unconventional” öljy ja maakaasun nesteyttäminen. No, näihin juuri liittyy noita kyseenalaistamattomia oletuksia, mutta antaa sen olla. Sen sijaan mielenkiintoinen on tuo vaalenasininen osuus “fields yet to be developd or found”; siis vielä tuotannossa olemattomat tai jopa vielä löytämättömät öljykentät. Kyllähän uutta tuotantoa tulee koko ajan mukaan, mutta kuinka paljon, verrattuna Ghawarin kaltaisiin megakenttiin… Ilman vaalensinistä kuvio näyttää tältä:

ilmna-vaaleansinista

Hmm… Jotensakin tutun näköinen.

Eikä siinä vielä kaikki. Raportti (siis IEA!) ennustaa myös OECD-maiden öljynkulutuksen vähenevän jatkossa:

oecd-down

6 Comments

 1. Ex-Pertti wrote:

  Tärkeä blogikirjoitus tärkeästä aiheesta, joka saa ihmeen vähän huomiota mediassa.

  Tässä lisää tulta liekkeihin:

  http://www.reuters.com/article/idUSBRU01112520101110

  (Global oil availability has peaked -EU energy chief)

  Yksi kommentti: onko tuo ensimmäinen kuvaaja EIA:n vai IEA:n? Kuvaajassa lukee EIA, tekstissä IEA.

  Wednesday, November 17, 2010 at 2:20 pm | Permalink
 2. tere wrote:

  Hyvä huomio, kiitos: kuvio koskee siis EIAn ennnusteita, ei IEAn. En löytänyt vastaavaa IEAsta, anyone?

  Wednesday, November 17, 2010 at 9:58 pm | Permalink
 3. Hyvä pläjäys. Ehkä EIA:n esittely olisi myös paikallaan.

  Olen ajatellut, että öljyhuippuun liittyy energian kallistuminen kahdella tavalla:
  – Öljyn ja muiden keskeisten energialähteiden eroei-arvo laskee hitaasti mutta varmasti. Tämä tarkoittaa globaalisti kasvun hiipumista ja taittumista talouslaskuksi
  – Öljyn markkinahinta pomppaa ylös kysynnän ja tarjonnan lakien mukaan. Tämä johtaa ensi vaiheessa varallisuuden siirtymistä rikkaista tuojamaista viejämaihin, ja heikoimpien lenkkien katkeilusta johtuvaa hässäkkää (sub-prime, Kreikka).

  Marko

  Thursday, November 18, 2010 at 10:17 am | Permalink
 4. Tuo yet-to-be-found-and-produced on vähintäänkin haaveilua: että pysyttäisiin tasanteella, niin nykylöytöjen ja käyttöönoton pitäisi vaatimattomasti nelinkertaistua nykyisestä.
  …ja kuu oli juustoa.

  Friday, December 3, 2010 at 4:19 pm | Permalink
 5. Samoin tekstin kaveriksi olisi sopinut omankin sivustoni etulehden kuvan ERoEI-korjatusta Peak Oil’ista. Edessä on vähintäänkin hammasten kiristelyä niin johtoporsaiden kuin rivikansalaistenkin kohdalla (>_<)

  Friday, December 3, 2010 at 4:21 pm | Permalink
 6. Sain pykättyä suomenkielisen Ubatuban tähän liittyen, lainasin vieläpä kuvia täältäkin. Toivottavasti ei tule tuotesuojakiistoja 😉
  http://bit.ly/f80zuF

  Friday, December 17, 2010 at 2:19 am | Permalink

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.