Skip to content

Öljyhuippu & Bundeswehr

Näyttää siltä, että Bundeswehr on teetättänyt tulevaisuustutkijoillaan öljyhuippu-raportin, joka on vuodettu verkkoon. Spiegel pitää dokumnettia aitona. Spiegel myös listaa avainkohdat raportin päätelmistä:

# Oil will determine power
# Increasing importance of oil exporters
# Politics in place of the market
# Market failures: “In the medium term the global economic system and every market-oriented national economy would collapse.”
# Relapse into planned economy
# Global chain reaction
# Crisis of political legitimacy

Kannattaa tsekata ainakin siksi, että käsittelee Saksan riippuvaisuutta Venäjältä tuotavasta energiasta. Tilanne on suhteellisen vertailukelpoinen Suomessa (raportin jakso 4.6. käsittelee arktisen alueen mahdollisia konflikteja). Saksaksi sanottuna esimerkiksi se, että ihmisoikeuksien ja muiden läntisten arvojen merkitys ulkopolitiikassa vähenee, kun tuontiresurssien merkitys kasvaa, kuulostaa ikävältä. Jotenkin tämäkin ratisee korvissa: “Mit den vorliegenden Erkenntnissen und Empfehlungen soll ausdru?cklich nicht auf eine mo?gliche milita?rische Ressourcensicherung abgestellt werden” (s. 59).
Oil Drumin keskustelussa tulkinta käy esimerkiksi näin:

“One of the things in the report that should alarm Eastern European countries is Germany’s realization that they may have to toss them under the bus to curry favor with Russia. Poland may be more aligned with Germany than Russia, but guess which side Germany will take if it’s a matter of getting their oil cut off? The report spells that out pretty clearly.”

Jyrkkä väite raportissa on, että 95% teollisesta tavaratuotannosta on öljyriippuvaista: “95% aller industriell gefertigten Produkte ha?ngen heute von der Verfu?gbarkeit von Erdo?l ab.” Aivan tajutonta, kertakaikkiaan.

Sokerina pohjalla: milloin öljyhuippu raportin mukaan on? Vuonna 2010.

Keskustelua esimerkiksi täällä.

One Trackback/Pingback

  1. Saksittua 14.9.2010 « Ajatuksia ensimmäisestä maailmasta on Tuesday, September 14, 2010 at 9:16 pm

    […] NuVatsia › Öljyhuippu & Bundeswehr Kerro ystäville: […]

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.