Skip to content

Oates

niin & näin -kirjoilta uusi suomennos:

Joyce Carol Oates: Nyrkkeilystä

“Kun katsoo nyrkkeilyä lähietäisyydeltä, vakavissaan, altistuu hetkille, joita voisi kutsua eläimellisen paniikin toveiksi – tajulle siitä, että jotakin perin rumaa on tekeillä ja että katselemalla sitä syyllistyy rikostoveruuteen.”

Joyce Carol Oates on kymmeniä romaaneja ja kymmeniä muita teoksia julkaissut yhdysvaltalainen kirjailija. Hänen moderni klassikkonsa nyrkkeilemisestä ilmestyi alun perin 1987. Vihdoin suomennettu ajattelurupeama ja puheenvuoro kuuluu Oatesin huomatuimpiin teoksiin ja samalla nyrkkeily- ja ylimalkaan urheilukirjallisuuden tunnustettuihin valioihin. Tässä pelottoman intohimoisessa esseessä käydään läpi lajin legendoja, paradokseja ja debatteja. Oates analysoi kehää vertaamattomana julkisena areenana sorretun mustan köyhälistön kapinallisuudelle. Nyrkkeily on suurta viihdebisnestä ja rituaalistettua inhimillisen sietokyvyn tutkintaa, jossa kaiutetaan tragedian levottomimpia ääniä. Mutta ennen kaikkea nyrkkeily on Oatesille nyrkkeilyä. Se ansaitsee tulla kuvatuksi oliona sinänsä. Kunnioitus, kiintymys ja kiihko kuuluvat nyrkkeilymatsiin niin kehässä kuin katsomossakin. Jos Oates härnää tai viisastelee, hän tekee silloinkin oikeutta erikoislaatuiselle kokemukselle. Kirja on taiturimainen esitys parjatusta ilmiöstä ja harrastuksen vangitsevuudesta.

“Nyrkkeilyottelu on ihmissuvun yhteisen aggression perikuva, tyylitellyyttään kahta kauheampi, kuva ihmiskunnan jatkuvasta historiallisesta hulluudesta.”

Suomentanut Jarkko S. Tuusvuori
ISBN 978-952-5503-36-4

104 sivua

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.