Skip to content

Miksi äänestää piraattipuoluetta?

No, täällä Suomessahan se ei käy, vielä.

Sen sijaan Ruotsissa harmaahapsinen Lars Gustafsson, joka filosofinakin tunnetaan (suomennettu on ainakin Merkillinen vapaus, josta olen kirjoittanut arvion), esittää omat perustelunsa äänestää piraatteja EU-vaaleissa Expressenissä ja blogissaan:

Allt samhällsliv kräver en avvägning mellan olika intressen och alla hycklande försök att dribbla bort detta är nonsens. En fungerande försvarsmakt är faktiskt viktigare än ishockeyplaner och cykelbanor. Förmodligen innebär nätet ett hot mot den materiella upphovsrätten.
And so what?
Intellektuell och personlig integritet för medborgarna, kort sagt ett internet som inte har förvandlats till en myndighetskanal av lobbypreparerade domstolar och EU-politiker i halskoppel, är rimligtvis viktigare än behoven hos en i huvudsak industriell litteratur- eller musikscen som snabbt förvittrar till makulatur redan i upphovsmännens egen livstid. Behovet av att bli läst, att påverka, att formulera sin samtid behöver inte men kan råka i konflikt med önskan att sälja många exemplar. När det blir konflikt mellan båda måste det industriella intresset vika och konstens stora intellektuella sfär försvaras emot allt som hotar den.

Olen samaa mieltä: kyse on isosta balanssikysmyksestä, ei lillukanvarsista. “Tekijän”oikeus tukee tällä hetkellä päivä päivältä enemmän firmojen oikeuksia ja kulttuurin eri alueiden tuotteistamista, aitaamista, hierarkisoimista. Ventakkaas vaan, eiköhän se “yhteisötekijänoikeus” vai millä nimellä sitä työntekijän oikeuksien siirtämistä työnantajalle nyt sitten kutsutaankin, koiteta juntata täälläkin läpi Lex Nokian malliin. Hommasta on jo sovittu. Ei taida olla enää laki korjattavissa, joten se on juurittava. Toisessa vaakakupissa nimittäin ovat Gustafssonin huomauttamalla tavalla sananvapaus, demokratia, yksityisyys – vapaa internet. Niihin verrattuna tekijänoikeusteollisuus ja tekijänoikeudesta saadut tulot ovat sittenkin pieniä asioita.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.