Skip to content

Kreikkalaiset tuovat lahjoja

Päivitys 30.1.: Kähy jatkuu. Valtiosihteeri Mikko Alkio on Hesarin mukaan ollut junailemassa lahjoitusta edellisessä roolissaan Microsoftin yhteiskuntasuhdevastaavana:

Alkio työskenteli vielä viime vaalikaudella pääministeri Vanhasen kabinetissa talouspoliittisena neuvonantajana.

Microsoftille Alkio siirtyi huhtikuussa sen jälkeen, kun hänen oma eduskuntavaalikampanjansa epäonnistui.

Tammikuun 16. päivänä Alkiosta tuli Mauri Pekkarisen (kesk) valtiosihteeri elinkeinoministeriöön. Alkion nykyiseen työhön kuuluu muun muassa innovaatio- ja teknologiapolitiikka ja kilpailun edistäminen. Hän ei silti pidä Vanhasen vastaanottamaa lahjaa ongelmallisena.

“Se ei välttämättä ole lahjoitus. Se on vaan teknologiaa, joka tarjotaan suomalaisille kouluille, ei yksinkertainen lahjapaketti. En tiedä, miten paljon se vaatii räätälöintiä kouluissa. Peruskysymys on, että siitä voi myös kieltäytyä”, Alkio sanoo.

Omissa äkkinäisissä roolinvaihdoksissaan hän ei näe mitään kummallista tai väärää.

Jep. Yksi aikaisempi Microsoftin yhteiskuntasuhdevastaava johtaa nykyään Yleisradiota. Talouselämän juttu antaa asiaan perspektiiviä:

Microsoft, kuten mikä tahansa yritys, saa tietysti myydä tuotteitaan ja kehittää näyttäviäkin pr-temppuja. Ei kuitenkaan näytä hyvältä, kun pääministeri suhtautuu näin varauksettoman myönteisesti yhden yhtiön myyntihankkeeseen.

Vanhanen on ennenkin antanut ilmaista mainosta ulkomaisille yhtiöille.

Vuosi sitten Vanhanen kertoi, että Coca-Colan Zero-juoma on mainio laihdutusjuoma eikä Zero edes ole liian hapokasta. Eikö sitä laihtuisi suomalaisella lähdevedellä yhtä hyvin?

Kuvitellaanpa hiukan. Jos Vanhanen olisi käynyt Illinois’n Schaumburgissa Motorolan konttorilla ja saanut lahjaksi myymättä jääneitä Motorolan kännyköitä käytettäväksi vaikka Suomen valtionhallinnossa, mikä metakka olisikaan noussut. Kyllä tämä olisi tuntunut suomalaisen sydänalassa yhtä pahalta kuin kuvat saksalaisista Bochumissa potkimassa mielenosoituksessa Nokian kännyköitä.

Entäs jos amerikkalaisella paperiyhtiöllä International Paperilla olisi Microsoftin kaltainen asema maailman paperimarkkinoilla? Olisiko Vanhanen määrännyt, että valtioneuvoston kopiokoneissa on käytettävä IP:n paperia ja että Valtionyhtiöt-kirja on painettava amerikkalaisyhtiön paperille?

Mitäpä jos seuraavaksi valtioneuvosto virka-autoiksi määrättäisiin Fordit? Nyt niitä saisi halvalla, kun Ford kamppailee muiden amerikkalaisten autovalmistajien kanssa markkinaosuuksista ja dollari on halpa. Sitä paitsi onhan Fordin hallituksessa vankkaa suomalaisosaamista, kun Jorma Ollila istuu siellä.

***

… Ja Bill Gates lupasi Vanhaselle jotain.

Esimerkiksi Jyrki J. Kasvi on huolestunut:

Kansanedustaja Jyrki Kasvi (vihr.) katsoo, että Microsoftin suomalaisille kouluille tekemä Live@edu-lahjoitus haittaa yrittäjyyttä ja suomalaisen koulujärjestelmän mainetta.

Microsoftin ohjelmistolahjoitus suomalaisille kouluille vie leivän kotimaisen pienyrittäjän suusta.

Näin pelkää Vihreiden tietoyhteiskuntaryhmän puheenjohtaja ja kansanedustaja Jyrki Kasvi.

– Suurimpia kärsijöitä ovat pienet suomalaiset yritykset, jotka ovat kehittäneet juuri suomalaisiin kouluihin sopivia ohjelmistoja, kuten reissuvihkoja, Kasvi sanoo.

Schizoblog valottaa taustoja:

Wiredin artikkelin mukaan Suomi on maailman firefox-ystävällisin maa.

“‘We’re Huge in Finland!’ Firefox Hits New High as IE7 Lags”

Näin Jyrki J. Kasvin esittämä huoli Microsoftin lahjoituksesta Suomen kouluille asettuu oikeisiin mittoihin. Suomi on varoittava esimerkki siitä, että Microsoftin ylivoima selainmarkkinoilla on murtumassa pahemman kerran. Täten tällaisilla markkinoilla tulee ottaa jalansijaa kaikilla mahdollisilla rintamilla. Samoin yrityksen tuotteiden käyttöön tulee totuttaa kuluttajat varhaisessa vaiheessa (siis lapsuudessa).

Jos yritys on lahjoittamassa kouluille ainoastaan Windows käyttöjärjestelmän ja Internet Explorer selaimen yhdistelmällä toimivaa alustaa käyttöön, niin yrityksen tarkoitusperistä ei tulisi olla maailman sinisilmäisimmälläkään Microsoft-fanilla epäilystä.

One Comment

  1. matti wrote:

    Uskon että Vanhanen ei yksinkertaisesti tajunnut (tätäkään) asiaa. Hän on periaatteessa hyväntahtoinen, käytännössä hölmö.

    Suomalaiseen hallintokulttuuriin kuitenkin kuuluu, että virheitä ei koskaan myönnetä. Pelkästään ikäjakauman perusteella voi arvata, että hallituksessa tai edes eduskunnassa ei tajuta kovin hyvin informaatioteknologiaan liittyviä asioita. “Tietoyhteiskunnasta” puhutaan kyllä paljon, mutta sitä yritetään hallita kuin patruunan omistamaa paperitehdasta. No, eipä niitä sellutehtaitakaan ole viime aikoina niin hyvin hallittu…

    Thursday, January 31, 2008 at 2:26 pm | Permalink

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.