Skip to content

Seppälä Wikipediasta

Juha seppälä ei pahemmin perusta fi.wikipedian “Juha Seppälä”-artikkelista:

Yllä lainattu on minua kirjailijana koskeva Wikipedian ”artikkeli”. Wikipedia-tietosanakirjan sanotaan edustavan open source -pohjaista ”asiantuntijuuden avointa jakamista”. Missään painetussa lähteessä en ole nähnyt yhtä kurjaa ”artikkelia”.

Tähän artikkeliin on kerätty avoimen asiantuntijuuden pohjalta painettujen lähteiden epäolennaisimmat, ulkokohtaisimmat ja yksipuolisimmat kliseet. Painetut lähteet ottavat yleensä luonnehdinnoissaan sentään huomioon tuotantoni (mustan)humoristiset, satiiriset, herkät, rakenteellisesti kokeilevat ja yhteiskuntakriittiset elementit. ”Käsittelee usein synkkiä aiheita kuten itsemurhaa ja kuolemaa”- siinä kaikki.

No, annapa Juha sille vähän aikaa! Muutama kymmenen vuotta, vaikka. Mutta tottta on, että liian voimakkaasti tulkittu “ei alkuperäistä tutkimusta”-politiikka samoin kuin vaatimus väitteiden todennettavuudesta (eli lähteiden käyttämisestä) voivat tehdä pahaa hallaa Wikipedialle, varsinkin ei-luonnontieteellisisssä artikkeleissa. Kukapa viitsisikään kirjoittaa asiantuntevaakaan tulkitsevaa ja kuvailevaa artikkelia Seppälän tuotannosta, jos seurauksena lauma wiki-intoilijoita käy vaatimaan joka lauseen todennettavuutta esim. johonkin tutkimukseen viitaten. Samalla rapistuu myös ajatus, että wikipedia toimisi kollektiivisen asiantutntemuksen perusteella, toinen toistemme artikkeleita parannellen.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.