Skip to content

Sahlins ja Prickly Paradigm Press

Mainio antropologi Marshall Sahlins puuhailee näköjään myös kustannustoiminnassa. Prickly Paradigm Press julkaisee mielenkiintoisia pamfletteja: antropologiaa, taidekritiikkiä, filosofiaa, ajankohtaista politiikkaa. Mikä parasta, osa kirjoista on julkaistu Creative Commons-lisenssillä, ja löytyy netistä PDFfinä. Filosofiasta kiinnostuneille on tarjolla muun muassa Latouria ja Rortyä. Ensimmäisenä sarjassa on Sahlinsin oma Waiting for Foucault, Still, hyviä pohdintapätkiä sisältävä krypto-akateemisen hauska päivällispuhe. Mukana on aforismeja ja one-linersseja kuten “In Anthropology there are some things that are better left un-Said.” ja pikamääritelmiä, kuten tämä:

“Cultural relativism is first and last an interpretive anthropological—that is to say, methodological—procedure. It is not the moral argument that any culture or custom is as good as any other, if not better. Relativism is the simple prescription that, in order to be intelligible, other people’s practices and ideals must be placed in their own historical context, understood as positional values in the field of their own cultural relationships rather than appreciated by categorical and moral judgments of our making. Relativity is the provisional suspension of one’s own judgments in order to situate the practices at issue in the historical and cultural order that made them possible. It is in no other way a matter of advocacy.”

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.