Skip to content

Hind Swaraj

Hiljakkoin julkistettu Ganhin “pääteoksen” Hind Swaraj’n suomennos löytyy demokratiafoorumi Vasudhaiva Kutumbakamin sivuilta, kuten tietoyhteiskunta.fi uutisoi ja Hesari tämän päivän “Tapasimme” -jutussa kollektiivi-suomennoksen ideoijasta Marko Ulvilasta kertoo.

Hind Swaraj on hieno teos, argumentatiivinen, innovatiivinen. Gandhi kirjoitti sen matkalla Englannista takaisin Etelä-Afrikkaan, ja oletetaan, että dialogi-kumppaneina toimivat lukija ja toimittaja edustavat paitsi Gandhin itsensä eri puolia, myös toiselta puolen (lukija) niitä väkivaltaisin toimin itsenäisyyteen pyrkineitä intialaisia, joita Gandhi kohtasi Englannissa. Keskustelussa Gandhi siis ensimmäisiä kertoja muotoilee myös ahimsan poliittisen muodon. Yksi ällistyttävä seikka on, että paitsi moraalisin syin Gandhi kannattaa ahimsaa erityisesti käytännön ja realismin vuoksi: väkivalta voisi ehkä joskus olla ok, mutta ahimsa on parempi, koska se toimii paremmin, on pragmaattisempi. Huisaa.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.